2022. augusztus 7., 15:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lassan négy hónapja, hogy leszerelték a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár klubhelyiségének faláról az OTP ATM pénzkiadó automatát, azóta okoz gondot a püspökmajori lakótelepen élőknek a gyors készpénzhez jutás. Bár a bank júliusra ígérte az új automata üzembe helyezését a V8 elé, egyelőre azonban még nyoma sincs az ATM-nek. Kiderült, hogy a főépítész megkeresése nélkül készült tervek szembe mennek a helyi szabályokkal, a július közepén jelzett tervezési hibák kijavításával kapcsolatosan írt levelére pedig még nem kapott választ Kiss Gabriella.

Az automatát azért szerelte le a bank, mert nem tudott megegyezni a korábbi működtető könyvtárral a szerződés megújításáról. Az OTP ugyanis a helyiség ellentételezés nélküli használatát, az automata működési költségének átvállalását, továbbá a készülékért való anyagi felelősségvállalást kért, amit azonban nem tudott vállalni a könyvtár vezetése.

Ezt követően vették fel a bank szakemberei a kapcsolatot a V8 uszoda vezetésével, és egyeztek meg a szerződéskötésről, amelynek feltételei elfogadhatóak voltak Juhász László igazgató számára. Így arról született döntés, hogy kültéri automatát helyeznek el az uszodánál, amely non-stop elérhető lesz. Az OTP akkori ígérete szerint legkésőbb júliusban már használni tudták volna az automatát a környék lakói.

Miután az üzembe helyezésre mostanáig nem került sor, megkerestük az ATM elhelyezésének terveiért felelős építészt, hogy mikorra várható a bankautomata kihelyezése. Kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ, a tervezőnek Kiss Gabriella városi főépítésszel folytatott levelezéséből azonban kiderül, hogy a tervek elkészítéséről előzetesen nem egyeztettek a főépítésszel, így nézeteltérés alakult ki, pontosan hol és hogyan lehet úgy elhelyezni az ATM-et, hogy az mindenki által könnyen használható legyen, és megfeleljen a helyi építési előírásoknak.

Főépítészünk két alapvető gondot jelzett a megkapott tervekkel kapcsolatosan. Egyrészt, hogy az előzetes szóbeli tájékoztatással szemben nem közvetlenül a V8 falánál helyeznék el az ATM-et, másrészt pedig hogy nemcsak magát a bankautomatát telepítenék az uszoda elé, hanem köréje egy kis fémpavilont is építenének.

További gondként jelezte a főépítész, hogy a pavilon kinézete nem illik a városképi környezetbe, illetve hogy a tervek szerint az ATM részben az uszodához tartozó ingatlanon állna, részben pedig közterületen. Ez pedig szintén szembe megy a helyi építési szabályokkal.

Kiss Gabriella javaslata szerint az automatát az uszoda Kálvária utcai homlokzatánál kellene elhelyezni, de még a V8 telkén belül. Amint választ kapunk kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.