2024. július 11., 19:35

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján (az elsőre július 7-től 12-ig meghirdetett III. fokú hőségriasztást meghosszabbította július 18. (csütörtök) éjfélig az ország egész területére. Sorra dőlnek meg a melegrekordok, a hőmérők a 40 fok felé közelítenek, a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 29 fok körül mozog. A V8 kedvezményes – 1050 forintos – uszodabelépővel várja a szentendreieket.

A katasztrófavédelem web-oldalán elérhető a légkondicionált helyiségek listája. Ezek a helyek harmadfokú hőségriasztás idején felkereshetők, Szentendrén biztosan ilyen az Interspar, a Lidl és az Aldi áruház.

  • A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai július 10-én, 11-én és 12-én (szerda-péntek) mintegy 600 palack fél literes ivóvizet osztanak a HÉV-állomás környékén naponta két alkalommal, 12-13 óra, valamint 16 és 17 óra között.
  • A V8 Uszoda a hőségriasztás ideje alatt minden szentendrei lakos, közalkalmazott és -intézményi dolgozó részére 1.050 Ft belépőáron biztosítja az uszodahasználatot.
  • Munkanapokon, munkaidőben a Városháza hűvös földszintjére is betérhetnek a lehűlni vágyók, a földszinti mosdókban felfrissíthetik magukat.
  • A Gondozási Központ hajléktalanszállója a hőségriasztás ideje alatt, ellátási területétől függetlenül fogadja a Szabadkai utca 11-ben a fedél nélkül élőket.  Munkanapokon 7:30 és 15:30 óra között a Gondozási Központ központi épületébe (Sztaravodai út 2.) is betérhetnek hűsölni, felfrissülni.
  • Ivókutak a belvárosban és a forgalmasabb helyeken: a HÉV-végállomáson a nyilvános toalett mellett; a Fő téren; a Kút utcai játszótéren; a Károly utcai fitneszpark mellett; a Sztaravoda parkban; a Duna korzó 14-15-nél (Halacska kút); a Tiszteletes utca és Bajcsy-Zsilinszky utca sarkon; a Dézsma utcánál a Daru piac előtt; az Ady Endre út és Barackos köz saroknál (Czóbel park); a Kossuth utca és Lövész utca saroknál; Pannóniatelepen a Gyöngyvirág utcánál (Ericsson játszótér); a Szmolnyica játszótérnél; a Postás strandon a zuhanyzónál; Fehérvíz utcai játszótéren; Vujicsics téren; Barcsay Jenő Általános Iskola mellett (Kálvária út 18.); a MANK, Szentendrei Régi Művésztelepnél (Bogdányi u.51.); Szentendrei piacnál (Bükkös part 32.); Dumtsa Jenő utca 22. a kapualjban, Tourinform ivókút.
  • Párakapuk: a HÉV-állomáson a nyilvános toalett mellett és a Dumtsa Jenő utca 22-ben, a TDM-nél találhatók.

A kánikula nagy környezet-egészségügyi kockázatot jelent, sokak szervezetét megterheli, fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, a melegre érzékenyeknél felerősödhet a migrénes fejfájás. Különböző intenzitású hőstresszt szenvedhet el a szervezet, ha a magas környezeti hőmérséklet esetén a páratartalom is magas, és/vagy intenzív fizikai terhelésnek van kitéve a szervezet, illetve nem elégséges a folyadékbevitel. A hőstressz súlyos esetekben életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, a várandós kismamák, az idősebbek és a krónikus betegséggel élők, különösen a szív-érrendszeri betegek.

Gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre sem szabad a parkoló autóban hagyni, ha valaki ilyet lát, hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ugyan Pest megyében egyelőre nincs tűzgyújtási tilalom, de lehetőleg kerüljük a szabadtéri tűzgyújtást, a grillezők, bográcsozók ne hagyják őrizetlenül a tüzet.