2023. március 23., 13:15

A képviselő-testület március 22-iki ülésének legfontosabb témája a Spar Magyarország Kft.-vel kötendő – a leégett Spar áruház újjáépítésével, illetve a városrész megújításával kapcsolatos – szerződés megtárgyalása volt. Az előterjesztést egyhangúlag megszavazták a képviselők. 

Fülöp Zsolt polgármester az ülésen elmondta, a mindenkori városvezetés több évtizedes álma, hogy a városrész modern közlekedési és szolgáltató központtá fejlődjön. Arról is beszélt, hogy eredetileg, még a sajnálatos tűzeset előtt kereste meg az önkormányzat a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) akkori vezetését, hogy közösen gondolkodjanak a HÉV állomás megújításáról, a terület fejlesztéséről, de erre a szervezet akkor vezetője, Vitézy Dávid részéről nem mutatkozott hajlandóság. Ezért a tűzesetet követően az aluljárótól a MOL-kútig terjedő önkormányzati területre írt ki hasznosítási pályázatot az önkormányzat, amelyre azonban nem akadt jelentkező.

Hamarosan beadják az engedélyezési terveket

Ezt követően – bár az alapkoncepció változatlan maradt – az önkormányzati terület fejlesztésének első lépcsőjére írt ki pályázatot a testület, amelyre a Spar Magyarország Kft. érvényes pályázatot adott be. A testület a pályázatot elfogadta, mostanra készült el a részletes megállapodás. A tíz évre tervezett komplex fejlesztés első lépcsőjeként az élelmiszeráruház épül meg, valamint a hozzá tartozó mélygarázs és felszíni parkolók. A Vasúti villasoron járda épül, zebrát alakítanak ki, fásításra is sor kerül.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy a beruházás megkezdéséhez szükséges önkormányzati előkészületi munkák részben már elkészültek, részben jelenleg folynak, a Spar Magyarország Kft. pedig már 90 százalékig készen van az áruház terveivel, amelyet a városi tervtanács tárgyalt és támogatott. Bonyolult beruházásról van szó, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Ezek közül kiemelte a régészeti engedély megszerzését, illetve hogy az összes szerződés megkötését követően a plázabizottságnak  rá kell bólintani a beruházásra.

Lázár János támogatást ígért

Reményét fejezte ki, hogy nem lesz ezzel gond, mert a területen állt a korábbi áruház is, illetve személyes tárgyalásukon Lázár János építési és közlekedési miniszter is támogatásáról biztosította a beruházást. Fülöp Zsolt elmondta, a jövőben újra felveszik a kapcsolatot a terület másik része, azaz a HÉV- és Volán-pályaudvar fejlesztése ügyében az állam képviselőivel. Annál is inkább fontos lenne, hogy egységes koncepciót sikerüljön kialakítani, mert városképileg jelentős ponról van szó, ahol nemcsak a helybéliek, de a Dunakanyar számos más településeinek polgárai és turisták is nagy számban is fordulnak meg.

Helyes Imre képviselő elmondta: mindkét fél érdekelt a beruházásban, és a tárgyalásokon az is kiderült, hogy képesek kompromisszumokat kötni, ha arra van szükség, illetve hogy tisztában vannak a létező kockázatokkal. Hasonló szellemben nyilatkozott Magyar Judit alpolgármester és Szűcs Katalin képviselő is, akik egyrészt örömüket fejezték, hogy hosszú idő után végre megépülhet az új Spar áruház, mert azt nemcsak a választókerületük lakói, de egész Szentendre várja.

Kemény tárgyalások után született a megállapodás

Egyházy Tibor, a Spar Magyarország Kft. hálózatfejlesztési és ingatlangazdálkodási vezetője elmondta, a Spar számára kiemelten fontos Szentendre, reményeik szerint az itt felépülő áruház minta lesz talán nemcsak a Magyarországon, hanem a vállalatcsoport egészében is. Kiemelte, a város vezetése nagyon határozottan védte a szentendreiek érdekeit, ezért a tárgyalássorozaton a náluk szokásos multis elveikből engedni kellett, több kérdésben is elfogadták a városvezetés álláspontját.

Egyházy Tibor szerint egy hónapon belül be tudják adni az engedélyezési terveket, és azt követően már a hivatalokon múlik az engedélyezés. Az elképzelések szerint „a jövő évben valamelyik ünnep előtt, de biztosan csütörtökön nyitnak” majd, hiszen a kereskedelemben ekkor szokásos az akcióváltás.

Pilis Dániel alpolgármester megerősítette: valóban kemény tárgyalásokon vannak túl, amelyek során az önkormányzat egyik fontos szempontja volt, hogy ne csak maga az áruház és a parkoló legyen a fejlesztés középpontjában, de a területre való eljutást is megkönnyítsék meg a közelben lakóknak, illetve a vásárolni távolabbról érkezőknek. A testület egyhangúlag, 13 igen szavazattal fogadta el az előterjesztést.

(Borítóképünk részlet az első látványtervekből.)