2021. június 30., 09:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre egyes részein rendszeresen előfordulnak vaddisznók, rókák, borzok. A vadon élő állatokat, ha lakott területen jelennek meg, muszáj befogni, ártalmatlanítani, mert veszélyesek lehetnek, nagy károkat okozhatnak, közegészségügyi és állategészségügyi szempontból pedig sokféle betegséget terjeszthetnek. A lakosságnak is nagy szerepe lehet abban, hogy a lakott terület ne legyen vonzó az állatok számára.

Az önkormányzat által megbízott vadász a lakossági bejelentések alapján csak Szentendre belterületén belül foghatja be, illetve ártalmatlaníthatja a házak közé tévedt állatokat. Munkáját a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel kötött megállapodás értelmében a Parkerdő előírásai, illetve a lakott területen történő fegyverhasználat szabályai szerint végzi.
Tavaly májustól a város belterületén tíz rókát fogtak be, nyolc rókát, négy borzot és tizenkét vaddisznót ártalmatlanítottak. Az állatok életének kioltására csak a legvégső esetben kerül sor. A belterületi fegyverhasználat szabályainak és a szigorú járványügyi eljárások betartása mellett történik az elejtés. 

A lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy a vadon élő állatok számára ne legyen vonzó a lakott terület.
A szakértők a következőket ajánlják:
– A vadkár megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés. A kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távol tartására gyártott erős dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz kell rögzíteni, fél méterenként lecövekelni, földbe süllyeszteni. A vaddisznókkal kapcsolatos további tudnivalók >>
– Az elhanyagolt telkeken a bozótosokat fel kell számolni, lekaszálni a gazt. Ezzel csökkenthető az állatok számára kedvező búvóhely, ill. táplálékforrás.
– Ne helyezzünk ki az állatok számára tápot, ételmaradékot, se alkalmanként, se rendszeresen!
– A zöldhulladékot szakszerűen gyűjtsük és szállítsuk/szállíttassuk el!
– A rókák is kedvelik a házi kedvenceknek kirakott tápokat, ezért a maradékokat távolítsuk el a kertből. A kommunális hulladékgyűjtő edények mellé ne helyezzünk el szemeteszsákokat, ami egyébként is tilos. Az állattartók figyeljenek az ólak állapotára, minőségére. A rókákkal kapcsolatos további információk >>

Lakott területen megjelenő vadon élő állatok bejelentése:
Szentendre belterületén, ha vadon élő állatot észlel lakott területen, akkor éljen a lehetőséggel és jelentse be pontos név, cím és telefonszám megadásával:
– a vadbejelentes@szentendre.hu e-mail címen,
– a Városi Ügyfélszolgálat ugyfelszolgalat@szentendre.hu e-mail címén, vagy 06-26-300-407-es telefonszámán,
– illetve www.szentendre.hu honlapon E-bejelentés formájában.
A város külterületi részei a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában vannak, a problémát okozó vadmegjelenést a szentendre@pprt.hu e-mail címen jelenthetik.

Képünkön egy filmkocka a Püspökmajori lakótelepen, a Hamvas Béla utcában készült videóból, ami itt látható >>