2015. szeptember 24., 13:08
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Temesvári Magyar Nőszövetség és a MANK (Magyar Alkotóművészeti Köszhasznú Nonprofit Kft.) közös szervezésében tárlatot nyitottak meg Szentendrén, bánsági kortárs magyar képzőművészek munkáiból. A Jelenlét nevet viselő tárlat célja, hogy a Bánságban elő és alkotó képzőművészek együttesen is megszólaljanak a Kárpát-medence különböző helyszínein. Erre Budapesten már többször is lehetőség nyílt, idén Szentendre sajátos hangulatú miliőjében jelent érdekes színfoltot a rendezvény. „A kiállítás mintegy lenyomata annak, hogy jelen vagyunk mint etnikum a Bánság térségben, a romániai képzőművészetben és az összmagyar kultúrában egyaránt”– nyilatkozta Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, a kiállítás főszervezője.

A megnyitón köszöntőt mondott Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki hangsúlyozta az ilyen koncepciójú kezdeményezések fontosságát, hiszen az alkotások mintegy felkiáltójelekké válnak és más közösségekben is közvetíteni tudnak. Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, a rendezvény támogatója elmondása szerint, a két város közötti együttműködésnek várhatóan lesznek következő állomásai is.

A szerdai megnyitón Szekernyés János műkritikus, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke, felhívta a figyelmet Temesvár és Szentendre közös történeti, művészeti múltjára, illetve arra, hogy a tárlaton szereplő művek között vannak találkozási pontok, amelyek tükrözik a Temesvárhoz és vidékéhez fűződő sajátos életérzést. Az alkotások egyedi esztétikai élményt nyújtanak, hiszen mindegyik művész saját ízlésvilágot képvisel, más-más technikával operál. A mestertől a fiatal, kiforrott stílusú titánokig, minden értéket teremtő és képviselő művész munkájának helye van a kiállításon.

Makkai T. Csilla – Heti Új Szó

A kiállítás koordinátorával, Szász Enikő színművésszel, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház korábbi igazgatója, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, itt olvasható interjú a tárlat kapcsán.