2024. január 4., 11:38

Január 6-án kezdődik a szerb ortodox karácsony ünneplése Szentendrén. Az ónaptár szerint ezen a napon ünneplik szentestét, Krisztus születése napját.   

Az ortodox keresztény felekezetű szerbek az úgynevezett ónaptár szerint, a katolikus karácsonyt követő tizenharmadik napon, január 7-én tartják a karácsonyt. Az ünnep előtti napon, január 6-án délután két órakor a püspökségen, illetve a templomkertben kezdődik a megemlékezés. A délután jellemzően a falusi élet és hiedelemvilág forrásából fakadó népi szokások jegyében telik. Ilyen szokás a badnjak fa – vagyis egy fiatal tölgyfa karvastagságú törzsének – szertartásos elégetése: a rövid imádsággal megáldott fát mézzel megkenik és egy kis bort rálocsolva három darabban, keresztbe a tűzre teszik.

„Az erőt és egészséget szimbolizáló, három darabban elégetett fiatal tölgyfa és a világosságot és meleget adó, éltető tűz, a keresztény jelképvilágban az örök életet, a Szent Háromságba vetett hitet, Jézus Krisztust mint makulátlant és örökké fiatalt, aki a világ fénye és az örök élet záloga, s az isteni szeretet melegének megjelenítője – ezeket szimbolizálja a karácsonyi ünneplésnek fényt és meleget adó badnjak fa” – nyilatkozta a szerb karácsonyi szokásokról a Szentendre és Vidéke egyik korábbi számában Gálity Vojiszláv  ortodox parochus.

Alkonyatkor szokás a szalmát szétteríteni a szobában, és az Atya, Fiú és Szent Lélek nevével megáldani a szobát, és egy-egy marék diót a szoba négy sarkában elhinteni. A nők a családi védőszent ikonja alatti asztalkára teszik a kerek, fonott kalácsot. A kalács alá búzát, kukoricát, fügét, egy tojást és egy-két aprópénzt is elhelyeznek, erre teszik rá a három kifényesített piros almát, majd az almákra a kalácsot. Az ünnepi vacsora ugyanakkor szerény, böjtös ételekből áll: hús, tojás és mindenféle tejtermék nélküli ételek kerülnek az asztalra, az ünnepi terítő alá is szalmát hintve. A hagyományos karácsonyi sült malacot karácsony első napján a mise után fogyasztják el a Belgrád székesegyházban.

Az ünnepségen – ahogy a tavalyi évben is – Fülöp Zsolt polgármester is résztvesz.

(Borítóképünk a tavalyi ünnepségen készült. Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)