2013. augusztus 9., 12:04
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sokan kellemes emlékeket őriznek a 2011. évi szentendrei EPF-ről, mikor 13 európai országból több mint 600 vendég érkezett városunkba. A 2012-es dániai fesztivál után idén Európa egyik legkisebb országában, Luxemburgban, az alig 8000 lakosú Schifflange vállalta a szervezést. Szentendre 50 fős csapata július 19-én este 10-kor indult el az 1200 km-es útra, s másnap délután 3-kor a busz már be is parkolt az egyik schifflange-i iskola udvarára, ahol a megszokott körülmények között, tábori ágyakkal berendezett osztálytermekben volt a szállásunk. Bőven volt időnk, hogy még vacsora előtt felmérjük a terepet, megismerkedjünk a helyszínekkel. Az Eurovillage faházait – a nemzetek standjait – és a fesztiválszínpadot a nem is túl tágas Fő téren, a Városháza és a templom mellett helyezték el, a tér másik két oldalán többemeletes lakóházak állnak. A fő utcán egymást érték a kitelepült vendéglátóhelyek, amelyekben a finom helyi sörök és moseli borok mellett sülteket, kolbászt, grillételeket lehetett kóstolni.
Kellemes meglepetésünkre a vacsora – s később az egész fesztivál ideje alatt az esti étkezések – minden eddiginél különlegesebb, „négycsillagos” színvonalú volt, ez kárpótolta mindazokat, akik nehezen szokták meg a helyi étkezési stílusnak megfelelő, felvágott nélküli reggeliket és a három (nagyon finom) szendvicset, csokit és gyümölcsöt tartalmazó ebédcsomagokat.
Vasárnap az immár 21 éves hagyománynak megfelelően Luxemburgban is ökumenikus istentisztelettel, délután pedig a színpompás felvonulással kezdődött a fesztivál. Az üdvözlő beszédek után kinyíltak az Eurovillage standjai is, a magyar faház díszítése és főleg az árukészlet – szentendrei iparművészeti és kézműves termékek – osztatlan sikert arattak, sőt, a standok versenyében második helyezést nyertünk vele.
A kulturális versenyek követték a korábbi, jól bevált formákat: a fotó és a festés „kompetencia” mellett csütörtökön a „rellay” versenyben a fő utca üzleteinek kirakataiban elhelyezett EU-s kvíz kérdésekre kellett válaszolni, vagy a bolt jellegétől eltérő, elrejtett tárgyakat kellett felfedezni – csak azt nem értettük, miért két korcsoportban (40-en innen és 40-en túl) kellett ugyanazokat a feladatokat megoldani.
Fergeteges utcaszínházi előadást mutatott be a Szentendrei Kreatív Színházi Stúdió Kertész Kata rendezésében – 2. helyezést kaptak érte. Ugyancsak ötletdús és szórakoztató volt a nemzeti performance előadásunk, mely az őskortól a diszkóig ívelő tánctörténeti elemek segítségével a nőért vagy a férfiért rivalizálók kudarcát, s a „nevető harmadik” győzelmét karikírozta szellemes epizódokkal. A rendezés Boda Krisztián és táncos társai munkája volt.
A kulturális megmérettetésekkel párhuzamosan sportversenyek is zajlottak. Hétfőn a kosárlabda és a pétanque mérkőzések kerültek megrendezésre. A délelőtt zajló elődöntőkből mindkét sportágban sikerült a negyeddöntőbe kerülnie a magyar delegációnak. Pétanqe-ban a nagyon profi vetélytársak ellenére a 8. helyünkkel 2 ponttal sikerült megelőzzük a franciákat, ahol pedig ez nemzeti játék és sport!
A szentendrei kosarasok a legjobb négybe kerülésért folytatott harcban kitartó lelkesedéssel küzdöttek, Kovács Áron és Rózsa Dávid kiemelkedő teljesítményének köszönhetően csupán egyetlenegy ponttal maradtunk alul az ír csapattal szemben, így pontkülönbség alapján az 5. helyezést sikerült elérnünk.
Kedden a sportban a tenisz kapta a főszerepet. A nemzetek idén igen erős mezőnyt vonultattak fel, így ebben a versenyszámban csupán a 10. hely elérésére volt lehetőségünk.
A csütörtöki napon zajló labdarúgás és asztalitenisz versenyek is sok izgalmat tartogattak. A labdarúgás csoportselejtezőjéből Papp Róbertnek a lett, majd Laczkó Rolandnak a német hálóba rúgott góljának köszönhetően a magyar csapat a negyeddöntőbe került, ahol a francia csapattal kellett összecsapnia. A 0-0 rendes játékidőt követően a meccs büntetőrúgással folytatódott. A magyar csapat kapusa, Laucsek Csaba kiválóan teljesített, és több büntetőrúgást is sikeresen hárított, de sajnos végül drámai végjátékban egy  góllal a francia csapat jutott a legjobb négy közé. Ezzel egy időben az asztalitenisz versenyben a 9. helyet sikerült megszereznünk.
Több éve hagyomány már, hogy az utolsó nap a funny games játékoké, melyben különböző vicces feladatokat kell a csapatoknak végrehajtania, a sok nevetéssel közelebb hozva a nemzeteket egymáshoz.
A záróünnepségen kaptuk meg az egész fesztiválon számunkra a legnagyobb örömöt jelentő hírt: a festőversenyen Fadgyas Fanni festménye nyerte az első helyezést, s hogy összesített pontszámainkkal a negyedik helyen végeztünk! Mivel azonban Luxemburg (éppúgy, mint mi 2011-ben) a hazai pálya helyzeti előnyére hivatkozva lemondott az első helyről, így végül is – ha így számoljuk – harmadikok lettünk!

Krizbainé Szabó Éva és Peidl Regina