2021. február 26., 18:18

Ezernegyvenhárom igazolt COVID-fertőzött volt Szentendrén tavaly március 4. és 2021. február 14. között. A K-Monitornak sikerült – hosszas levelezés után – megkapnia a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a településenkénti összes fertőzött számát.

A megszerzett adatbázisból azonban – a védekezés szempontjából – olyan fontos információ nem derül ki, hogy jelenleg mennyi a fertőzöttek száma egy-egy településen, vagy az egy éve tartó járvány különböző időszakaiban hol volt éppen a legtöbb fertőzött, de más, például a megbetegedések lefolyásának súlyosságára vonatkozó adat sem szerepel a dokumentumban. „Az azonban minden kétséget kizárólag kiderült, hogy a települési szintű Covid-adatokról létezik adatbázis, ennek gazdája a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és az adatok közérdekű adatok, amelyek megigényelhetők” – olvasható a K-Monitor posztjában.

Ez a szám nem sokat árul el, és önmagában nem is értelmezhető.  Fülöp Zsolt polgármester már többször fordult a Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottsághoz információkat kérve, ez a legutóbbi levele:

dr. Varga László elnök
Pest Megyei Kormányhivatal Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság
jarasihivatal.szentendrepest.gov.hu

 

 

PM-9-2021.02.22. .
Tárgy: tájékoztatáskérés az oltási tervvel, járványügyi helyzettel kapcsolatosan

 

Tisztelt Elnök Úr!

Az önkormányzatok mindennapjait, működését, költségvetésüket is közvetlenül érintette az elmúlt évben, és érinti idén is a járványügyi helyzet.

Ennek ellenére – sajnos – nincs pontos ismeretünk arról, hogy a COVID-19 hányadik hullámában vagyunk, és mi várható a következő hetekben, ahogy sajnos arról sem, hogy városunkat, és a térségünk önkormányzatait hogyan érinti a járvány.
Bár kérte több polgármester is, de mégsem kaptunk tájékoztatást a fertőzöttségi adatokról, ahogy a településünket érintő elhalálozásokról sem.

Nem kaptunk tájékoztatást a Szentendrét érintő oltási terv menetéről, nem áll rendelkezésünkre információs anyag a hazánkban alkalmazott valamennyi oltóanyag teljes körű leírásáról sem. Mindezek pedig – véleményem szerint – elengedhetetlenek a lakosság megfelelő tájékoztatása, ezáltal az oltási hajlandóság növelése érdekében.

Éppen ezért írásban kérek tájékoztatást Szentendrét érintően az oltási tervről és a járványügyi helyzetről, hogy a város hivatalos felületein segítsük a járványügyi védekezést, és folyamatosan tájékoztassuk az oltási tervről a lakosságot.

Szentendre, 2021. február 22.

Tisztelettel:

Fülöp Zsolt

 

K-Monitor települési szintre lebontott COVID-fertőzöttségi adatok >>
COVID-19-ben megbetegedett személyek településenként — 2020.03.04-2020.02.14. között >>