2022. október 4., 08:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az idősek napja alkalmából 2022. szeptember 30-án Szentendre ingyenes egészségügyi vizsgálatokkal és ünnepi műsorral köszöntötte a nyugdíjas korú polgárokat. Az eseménynek a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár adott otthont.

Az egészségügyi szűrésekre már 9:00-tól várták a pácienseket. Az Egészséges Városért Közalapítvány segítségével látás- és hallásvizsgálaton, vércukorszint, koleszterinszint és véroxigénszint mérésen, valamint EKG-n és az EFI állapotfelmérésén vehettek részt az érdeklődők.

14:00 órakor kezdődött az ünnepi műsor, amelyet az Én vagyok, Tamás című dokumetumfilm bemutatásával nyitottak meg a szervezők. Az alkotás főszereplője Tamás, aki a Gondozási Központ munkatársaként nemcsak az idősek szállítását végzi, hanem házhoz viszi az ebédet is. Végig kísérhetjük egy napját, amellyel szinte testközelbe hozza az intézmény életét, mindennapjait. A film, amely hamarosan mindenki számára elérhető lesz Szentendre Város Hivatalos weboldalán és közösségi felületein, nagy hatást tett a közönségre és kiérdemelte a nézők elismerését. (A filmet azóta közzétettük, megtekinthető: ITT.)

 

A premier vetítés után Fülöp Zsolt polgármester lépett a színpadra, aki bevallotta, hogy a megindító film megtekintése után átgondolta tervezett köszöntőjét. Az alkotás egyik fontos üzenetére hívta fel a közönség figyelmét: ez az a példaértékű emberséges hozzáállás, amellyel Tamás a közösséget szolgálja. Az az élettapasztalat és bölcsesség, amit az idősek képviselnek kiemelkedő jelentőségű egy város életében, hiszen a fiatalokra örökített történetek kovácsolnak közösséggé minket – fogalmazott Fülöp Zsolt, Szentendre kincseinek nevezve az időseket. 

A polgármester után dr. Tóth Máté a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az igazgató úr kiemelte azokat a lehetőségeket, amelyeket a könyvtár biztosít a nyugdíjasoknak. Például 70 év felett ingyenes a beiratkozás. Az idősek napja alkalmából pedig szeptember 30-án minden nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező látogató térítésmentesen iratkozhatott be a könyvtárba. Tóth Máté szerint színházba, moziba és könyvtárba ugyan ritkábban járunk mint mondjuk bevásárolni, mégis ezekhez az intézményekhez, azaz a kultúrához kötődünk erősebb szálakkal.

A köszöntők után Prof. Dr. Birtalan Iván előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A professzor úr előadásában az aktuális statisztikák tükrében beszélt arról, hogy minél egészségesebben élünk, annál egészségesebbek leszünk nyugdíjas korunkban is.

Az előadás után Törökné Bakos Bea gyógytornász egy kis fizikai aktivitást is csempészett a rendezvénybe. A szakember szerint már a napi mozgás kis növelése is a megelőzés hatékony eszköze, amellyel akár a gyógyszeres terápia is hatékonyabbá tehető.

A közös torna után a délután legaranyosabb műsorszáma következett, az Izbégi Tagóvoda nagycsoportosainak előadása. Az óvoda fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerjék a természettel és az állatvilággal összhangban élés formáit és a hagyományok tiszteletét. Régi hagyományként őrzik az idősekről való megemlékezést és felköszöntésüket. Ebből az alkalomból idén egy igazán őszi és népi téma, az állatok behajtása került az előadás központjába, amelyet Vitovszki Lászlóné és Hlatky Katalin óvodapedagógusok és Nagy-Sárközi Szilvia dajka tanított be a gyerekeknek.

Az ovisok után Schwartz Dávid lépett a színpadra, aki az 50-es, 60-as és 70-es évek slágereit elevenítette fel produkciójában. 

Az est utolsó fellépője a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Ezüstfény Együttese volt. A 18 éve alakult kórus Kapi Gábor „nótáskapitány” vezetésével katonadalokat adott elő. Az énekeseket Kovács Imre kísérte citerán, aki 91 évével egyike a klub legidősebb tagjainak.

Az önkormányzat által szervezett ünnepséget kis állófogadás zárta.

 (Fotó: Isza Ferenc)