2017. december 4., 15:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester 2017. november 28-án 17 és 19 óra között tartotta – második alkalommal – online fogadóóráját, melynek során a Facebook-oldalán válaszolt a szentendreiek kérdéseire. Idén is sok kérdés érkezett a város első emberéhez, többségében a közlekedést, az utak karbantartását illetően.

Kérdések…

Több kérdés is elhangzott a közlekedéssel kapcsolatban: egyrészt a 11-es úton a közelmúltban történt biciklisáv felfestése ügyében; valamint kérték a Rózsa utcai lámpás kereszteződésben a korábbi, késleltetett beállítás visszaállítását. Felvetették, hogy a 11-es nagy forgalmának csökkentése érdekében meg kellene nyitni legalább hétköznap a Duna-korzót az autósok számára. Érdeklődtek az EuroVelo 6 bicikliút nyomvonaláról, illetve az ennek részeként megépülő kerékpáros hídról.

A közvilágítással kapcsolatban javasolták, hogy a lámpák be- és kikapcsolása ne időponthoz, hanem a látási viszonyokhoz legyen igazítva, illetve panaszolták, hogy a taxiállomás kivilágítása nagyon gyenge.

Kérdés hangzott el a posta előtti téren a járdajavítással kapcsolatban, illetve többen is konkrétan megnevezett utak karbantartásáról érdeklődtek. Felmerült a 11-es út melletti régi egészségház hasznosítása, illetve egy sporteszközökkel felszerelt játszó- és szabadidőpark építésének szükségessége.

 

…és a válaszok

A bicikliút felfestésével kapcsolatban a polgármester közölte, hogy a tervet a Magyar Közút megbízásából egy közlekedésmérnöki szakcég készítette, és ehhez megkapták a hatósági engedélyeket és a minisztériumi jóváhagyást is. A tapasztalatok alapján nincs összefüggés a felfestés és forgalom nagysága, illetve a kerékpáros balesetek között. Hozzátette, hogy a lámpák hangolásának felülvizsgálatára ígéretet kaptak a Közúttól.

A Duna-korzóval kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a történelmi óvárosok sétálóutcái máshol sem használhatóak egérútként, és a korzó esetleges fejlesztése esetén sem tervezik a forgalmi rend megváltoztatását.

Az utak karbantartásával kapcsolatban elhangzott, hogy egy részük még idén megtörténik az időjárás függvényében, a posta előtti járda javítása pedig a DMRV levonulását követően hamarosan befejeződik.

A kerékpáros híddal kapcsolatban közölte, hogy a forrás biztosított a megépítésére. A megvalósíthatósági tanulmány készítése folyamatban van, a nyomvonala pedig még nem dőlt el, az egyik lehetséges helyszín a révtől néhány száz méterrel északra lenne. A kerékpárút a szentendrei részen a korzón halad majd, a szigeten pedig a kutak védterületén, ami miatt a kormányhatározat módosítására van szükség.

A közvilágítással kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, hogy jelenleg a rendszer felújításának tervezése zajlik, jövőre tervezik a korszerűsítés megvalósítását, mellyel egyidőben a fényerő függvényében történik majd a ki- és bekapcsolás.

A régi egészségház műemléképületének hasznosítását tervezi a város, de a felújítása tetemes költség lenne, ezért állami forrást szeretnének rá szerezni. A játszó- és szabadidőparkkal kapcsolatosan pedig azt a tájékoztatást adta, hogy éppen most zajlik egy felmérés a város honlapján arról, hogy a lakók milyen kültéri szabadidősportot támogatnák a leginkább. A válaszok kiértékelése után lép majd az önkormányzat.