2021. október 14., 18:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyalogos aluljáró építési munkálataihoz szükséges ideiglenes terelőutat alakítanak ki a Sztaravodai úton. Az Erdély tájegységgel való bővítés során körforgalom és gyalogos aluljáró épül a Skanzennél.

A meglévő adottságokhoz alkalmazkodva az új tájegység csak úgy tud összeköttetésben lenni a már meglévő múzeumi területtel, hogy egy gyalogos aluljáró épül a Sztaravodai út alatt, mivel a műút elválasztja egymástól a két területegységet. Az aluljáró tudja majd biztosítani a két terület közötti átjárást.

A meglévő csomópont biztonságosabbá tételére nagyméretű, 18 méter átmérőjű körforgalmat építenek. Ez a csomópont-típus alkalmas a gyalogos és kerékpáros forgalom biztonságos átvezetésére a közutakon.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított szentendrei Skanzen-fejlesztés során a hatvan hektáros terület tizenöt hektárral növekszik, 124 épülettel és 25-30 ezer műtárggyal bővül. Az Erdély tájegység épületegyüttese lesz az első komplex összefoglaló kiállítás hazánkban, amely az adott terület épített, tárgyi és szellemi örökségét több, mint egy évszázadon átívelő időszakban mutatja be.

A nagyközönség előtt várhatóan 2022-ben megnyíló kiállításegyüttes nemcsak Erdély, a Partium és Moldva népi építészetét és tárgykultúráját mutatja be, hanem szellemi örökségét, nemzetiségi és vallási sokszínűségét, oktatását is.

Az útépítési munkálatok idején váltakozó irányú, jelzőlámpás forgalomkorlátozásra kell számítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük.