2015. április 2., 16:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Skanzen híres húsvéti fesztiválja az idén is színpompás kavalkáddal várja az ünneplőket április 5-én és 6-án. Az elmaradhatatlan hagyományos programok mellett ezúttal különlegességekkel is készülnek: a magyarországi nemzetiségek – vendek, ruszinok, horvátok, svábok, szlovákok – húsvéti szokásaiból is ízelítőt kapnak a látogatók.

Hogyan húsvétolnak a svábok? Kik azok a vendek, és milyen ételeket készítettek hajdinából és gombából? Hogyan sürögnek-forognak, miket tálalnak fel húsvétkor a szlovák asszonyok? Mit csinálnak a zsidók szédereste? Más-e a ruszinok húsvéti bejglije, mint amit országszerte sütünk? Ilyen kérdésekre is választ kapnak azok, akik úgy döntenek, hogy kiveszik a részüket a Skanzen csodálatos természeti környezetben tartott, hangulatos húsvéti forgatagából.

A kézműves foglalkozások elsőszámú kedvence várhatóan a vesszőnyuszi-készítés lesz, de biztosan sokan választják majd a vesszőkoszorú-fonást is, hogy szép húsvéti dekorációt vihessenek haza emlékbe. Romantikus beállítottságúak rozmaringból fonhatnak koszorút, és persze nem fognak hiányozni a palettáról a húsvéti locsolás kellékei sem; szagosvíz készül a boszorkánykonyhán, vidám menyecskék tojásberzselést és írókázást tanítanak, és a látogatók lélegzetüket visszafojtva figyelhetik a tojáspatkoló óvatos mozdulatait is.

A hosszú téli bezártság után a gyerekek végre kedvükre virgonckodhatnak a játékudvarokban és a szalmabála-ugrálóban, kiereszthetik a torkukat a népdaltanítás alatt, rophatják a táncot a táncházban, pöröghetnek a körhintán, hogy aztán a bábelőadásokon, és a meseházban megpihenjenek. A legapróbbak a bárányka-hívogatóban játszhatnak, anyukák pedig régi idők szépítőszereivel ismerkedhetnek.

A búcsúi hangulatot kirakodóvásár és egészségpiac egészíti ki, és vándormuzsikus, gólyalábasok és színpadi előadások erősítik: fellép a Kerek, a Góbé és a Babra zenekar, a méltán híres Lajta néptáncegyüttes szemrevaló legényei és tűzrőlpattant leányai pedig húsvéti szokásokat, játékokat, és ételeket mutatnak be.

Húsvéthétfőn ajánlatos lesz résen lenni, mert előfordulhat, hogy előkerül a vödör, és hagyományos locsolkodásban lesz része a női látogatónak, nehogy elhervadjon.

Mivel nem Húsvét a Húsvét finomságok nélkül, a skanzenesek a gasztronómia szerelmeseire is gondoltak. A Szárnyas Ízvadász ínycsiklandó és rendhagyó bárányos, csülkös és tojásos ételeket készít, és megkóstolhatóak a nemzetiségek húsvéti ételei.

A részletes húsvéti program itt található.

A fesztiválhangulat az idén már szombaton, április 4-én elkezdődik a Nyitott Kapuk – Uniós Fejlesztések Nyílt Napja rendezvénnyel.

 

husvet tancosok vonulnak husvet tojasos ag