2022. április 14., 14:05

Ahogy korábban minden évben, idén is változatos programokkal várja a város a húsvéti időszakban a szentendreieket, illetve a hozzánk látogatókat. Gyerek- és népművészeti programok, kerékpártúra, ünnepi hangverseny szórakoztatja az ünnepek alatt az érdeklődőket. Ugyanakkor éppen az ünnepek miatt számos közszolgáltatás is a megszokottól eltérő rendben működik. Cikkünkben a programokat és a várható változásokat foglaltuk össze.

A programok sora már húsvét előtt megkezdődött, amikor virágvasárnapon a Szentendrei Tavaszi Fesztivál programsorozat záró eseményeként koncertet adott a Musica Beata Vegyeskar és az Új Szentendrei Kamarazenekar a Szentendrei Református Gimnázium Kápolnájában.

Fészekrablók, figyelem!

A Szentendrei Skanzen által szervezett tavaszi – áprilisi – kerékpártúra-sorozat részeként nagypénteken és nagyszombaton „Virágvasárnaptól nagyszombatig – a nagyheti szokások nyomában” címmel rendezett túrán a a nagyheti szokásokat, hagyományokat ismerhetik meg a látogatók.

A skanzen két év – koronavírus szünet után – után ismét húsvéti programokkal várja az érdeklődőket. A kétnapos ünnepi rendezvényen – húsvét vasárnap és húsvét hétfőn – a határon innen és túlról elevenednek fel a húsvéti hagyományok. Népmese, néptánc, vödrös locsolkodás, szentmise, illetve egész napos programok várják a tájegységekben az érdeklődőket. A második nap végén táncház zárja a tartalmas programot.

A Szentendrei Kulturális Központ már a hónap elején szervezni kezdte a Húsvéti Fészekrablást: olyan családok jelentkezését várták, amelyek kerítésre készített húsvéti fészkekkel várják fészekrablókat.

A központ munkatársai a jelentkezések alapján elkészítették a fészekrakó térképet, amelyet használva húsvét vasárnap délelőtt tíz óra és délután négy óra között minden gyerek végigjárhatja a fészkeket és kedvére rabolhat.

 Hosszú hétvége: változó közlekedési rend és nyitva tartás a közintézményekben 

Azzal, hogy a húsvét négynapos ünnep, a közszolgáltatások szokásos rendje is felborul. A Ferenczy Múzeumi Centrum intézményeinek szokásos nyitva tartási rendje is változik: a legfontosabb, hogy nagypénteken és – a Kovács Margit Kerámiamúzeum kivételével – húsvét hétfőn zárva tartanak.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) a húsvéti ünnepek utáni napon, április 19-én, kedden nem fogad betegeket. Minden ellátás szünetel (vérvétel, laborvizsgálat is), sürgős esetben a szentendrei ügyeletet tudják felkeresni a betegek.

A tömegközlekedés szokásos rendjében is változások lesznek a négynapos ünnep idején. A húsvéti időszakban és a tavaszi szünetben a H5-ös HÉV és a Volánbusz járatai a megszokottól eltérő menetrend szerint közlekednek.

« 2022. november » loading...
h K s c p s v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
sze 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 30
sze 30

Advent Szentendrén

2022. 11. 26. - 2023. 01. 08.
sze 30

Közmeghallgatás a Városházán

november 30.. 14:00