2020. április 8., 19:46

A járvány súlyosbodása ellenére, még mindig sok látogatója van a városnak hétvégeken, ami növeli a fertőzés kockázatát. A Belváros autósforgalmának jelentős korlátozása – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe – remélhetőleg elősegíti az autós turisták számának csökkenését. A forgalomkorlátozás április 10–14-ig van érvényben.

……………………………………………………….

 ? A nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe, ezzel remélhetőleg csökkenni fog a hétvégi kirándulók száma.

? A Belvárosban csak azok a szentendreiek közlekedhetnek autóval, akik Szentendrén fizetik a gépjárműadót és a magánszemélyként tulajdonosai vagy fenntartói a gépkocsinak.

? Továbbá a Belvárosba behajthatnak a belvárosi lakosok, ingatlantulajdonosok vagy behajtási hozzájárulással rendelkezők.

? A behajtás engedélyezett azok számára is, akik olyan szolgáltatást vennének igénybe, amit más úton nem tudnak megközelíteni, pl. a háziorvosi ügyelet. A Rendészet és a Polgárőrség munkatársai méltányosan és rugalmasan mérlegelnek minden esetben.

? Lezárják a parkolókat, így nem lehet várakozni a Nagy Parkolóbban, a Rózsakert, a Teátrum és a Bolgár utcai parkolóban. A behajtásra jogosultak számára a parkolók használhatók.

………………………………………………………..

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot, ezért Fülöp Zsolt polgármester – tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre – elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére. Az intézkedés összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, amelynek célja megakadályozni Pest megye gócponttá válását, egyúttal illeszkedik abba sorba, amelyet több, a turisták által különösen kedvelt település hozott az elmúlt napokban. A most meghozott döntés egyszerre szolgálja az itt élők és az ide érkezők védelmét – mondta a polgármester.

A rendelet a 2/2019-es Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendelet kiegészítése. E szerint a Belvárosban csak olyan gépkocsikkal megengedett a közlekedés, amelyeknek természetes személy a tulajdonosa, fenntartója és a gépjárműadót Szentendrén fizetik. Továbbá az övezetbe a belvárosi lakók, ingatlantulajdonosok és behajtási hozzájárulással rendelkezők hajthatnak be gépkocsival. Ezen kívül azok számára megengedett, akik olyan szolgáltatást vennének igénybe, amit más úton nem tudnak megközelíteni, pl. a háziorvosi ügyelet. A 11-esen természetesen lehet közlekedni, de a Belváros felé nem lehet lehajtani. Ezzel a hétvégi autós turisták előtt le lesz zárva a Belváros.

A behajtási jogosultság ellenőrzéséhez – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásait betartva – a Hivatal átadja a jogosultak gépjárműveinek forgalmi rendszámadatait a Szentendrei Rendészeti Igazgatóságnak, amit kizárólag ezen ellenőrzés alkalmával használhatnak.

A rendelettel összefüggésben a húsvéti ünnepnapok idejére a parkolókat is lezárják, így nem lehet várakozni a Nagy Parkolóban (Paprikabíró u. 21-23), a Rózsakert, a Teátrum és a Bolgár utcai parkolóban. A behajtásra jogosultak számára a parkolók használhatók.

A Helyi Operatív Törzs sajnálatosnak tartja, hogy ezt a döntést meg kellett hoznia, de a fertőzésveszély kockázatának csökkentése miatt kénytelen volt a korlátozás bevezetésére. A belvárosi autósforgalom korlátozásától azt reméli a városvezetés, hogy csökkenni fog a városba látogatók mellett a szentendreiek száma a belvárosi köztereken, és a közkedvelt Duna-korzón és egyéb kirándulóhelyeken. Fülöp Zsolt, a város polgármestere arra kéri mindazokat, akik hétvégi kirándulásként szívesen látogatnak el Szentendrére, hogy ezt most – a helyzet normalizálódásáig – ne tegyék, „Maradjanak otthon”! – ez mindannyiunk érdeke.

A védett övezetek felsorolása és területük határai >>

Áteresztő pontok térképe
A Belváros védett övezetébe történő behajtást az áteresztő pontokon a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság rendészei és a Szentendrei Polgárőrség polgárőrei ellenőrzik. Az ellenőrzés kiterjed a lakcímkártyákra, valamint a gépjárműadó Szentendrére történő befizetésére. Az ellenőrzés során a behajtás érdekében a gépjárművezető személyi igazolványa, lakcímkártyája, valamint a gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása szükséges.
Térkép >>

 

Hivatkozott jogszabályok, önkormányzati rendeletek: