2020. szeptember 15., 17:32

A fertőzöttséggel kapcsolatban helyi, városi adatokat a Járási Népegészségügyi Osztály nem tud adni, de ahogy emelkednek az országos adatok, úgy szaporodnak a városban is a járvánnyal kapcsolatos problémák. Ezek megoldásáról egyeztettek a Helyi Operatív Törzs (HOPT) szeptember 14-i ülésén.

Egyre több esetben okoz gondot, hogy munkajogilag megoldatlan: ha a szülő azért nem tud munkába állni, mert a kontaktuskutatás során gyermekét megfigyelésre hazaküldték, akkor csak szabadságra mehet, ha még van szabadsága. A háziorvos csak a COVID-beteget, vagy a karanténban lévőt tudja betegállományba venni. Az intézményvezetők úgy vélik, hogy növekedni fog az ilyen esetek száma, és erre fel kell készülni mind létszámgazdálkodási, mind a szolgáltatások biztosítása szempontjából.

A gyermekintézményekben előforduló aktuális esetekről is tájékoztatott az alpolgármester, megbeszélték a Szivárvány tagóvoda fertőtlenítésével kapcsolatos feladatokat.

Várhatóan a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben is elérhető lesz a laboron keresztül a PCR-teszt. A tesztelést a SZEI egyik munkatársa fogja végezni.

A szeptember 25–27-re tervezett Jazz- és Boresték megrendezésével kapcsolatban Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Főosztálytól. A rendezvényt a jelenleg hatályos szabályok szigorú betartása mellett tervezik megtartani, de ha közben más rendelkezések születnek, akkor ahhoz alkalmazkodnak.

A piacon az eladók számára kötelező lesz a maszk és kesztyű viselése. Mivel a piacon nem tartható a 1,5-2 méteres biztonsági távolság, ezért a vásárlóknak ajánlják a maszkviselést. A rendészet szúrópróbaszerűen fog ellenőrizni.

A Helyi Operatív Törzs tagjai kérik, hogy az ügyfelek lehetőleg ne személyesen keressék fel az ügyfélszolgálatot, hanem inkább online vagy telefonon intézzék az ügyeiket – ezzel is csökkentve a társas kapcsolatok számát.