2020. szeptember 22., 11:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzati intézményeknél újabb, igazolt COVID-esetről nem érkezett jelentés. Szó volt az egyes intézmények járványügyi protokolljáról is. A Szentendrei Egészségügyi Intézmények (SZEI) vezetője beszámolt a PCR-tesztelés elindításának helyzetéről – ezek voltak a fontosabb témák a Helyi Operatív Törzs tegnapi ülésén.

Pilis Dániel alpolgármester a múlt héten heti jelentést kért az önkormányzati intézmények vezetőitől, a pandémiás protokollról, esetleges változásáról, a védőeszközökről és -felszerelésekről, ill. a létszámadatokról, igazolt fertőzöttekről, karanténban lévőkről. Az önkormányzati intézményeknél újabb igazolt COVID-esetről nem érkezett jelentés, bár még nem küldte el minden vezető a heti összefoglalót.

A Városi Szolgáltató vezérigazgatója, Mandula Gergely elmondta, ha igazolt COVID-19 beteg lesz náluk, akkor muszáj bevezetni a preventív karantént, ahogy tavasszal, mert csak így tudják biztosítani a szolgáltatásaikat. A VSZ-nél meghatározták a védőeszközök és felszerelések minimum és maximumkészletét.

Az ügyfélszolgálatnál, ha az ügyfél nem vesz fel maszkot, a kérés ellenére sem, akkor hívható a Rendészet, de ha a rendész kérésének sem tesz eleget az ügyfél, akkor a rendőrséget kell értesíteni.

A P’Art Mozi kapcsán kérdésként merült fel, hogy hogyan lehet ellenőrizni a már bent lévőknél – az elrendelt, kötelező – maszkviselést.

A Szentendrei Egészségügyi Intézmények igazgatója, Dublinszki-Boda Péter elmondta, hogy még folyik a COVID-tesztelés előkészítése, de várhatóan két héten belül elérhető lesz a PCR-teszt az intézményben.  A teszt – jogszabály alapján – 19.500 Ft lesz, az intézménynek nem lesz bevétele a tesztelésből. A laborral kötött szerződés szerint 48 órán belül elkészül az eredmény, de ez a kereslet növekedése miatt hosszabb időt is igénybe vehet majd.

Az ingyenes influenzaoltásról még nincs pontos információ, az oltások várhatóan október közepétől kezdődhetnek a háziorvosi rendelőkben – tájékoztatott Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. Az Emberi Erőforrások Minisztérium levele szerint a közfinanszírozott PCR-teszt a Honvéd Kórházban történik.

A Szentendrei Rendészet szombaton ellenőrzést tartott a piacon, szinte minden áruson volt maszk, a vásárlók többsége is viselte a védőeszközt.

A Helyi Operatív Törzs kéri a szentendreieket, hogy tartsák be a szeptember 21-től életbe lépett védelmi intézkedéseket.

Kép: A koronavírus-járvány Magyarországon, 2020. 03.09-től, naponta frissülő adatok, atlo.team/KORONAMONITOR >>