2020. december 16., 16:14

Nagyobb mennyiségű influenza-oltóanyag érkezett a háziorvosokhoz, akik eddig lemaradtak az oltásról, jelentkezzenek a háziorvosuknál. A gyermekintézményeknél nem volt a múlt héten újabb COVID-megbetegedés. Bár a Fő téri adventi gyertyagyújtás online program, mégis sok embert vonz a fényfestés. Többek között ezekről tárgyaltak a HOPT (Helyi Operatív Törzs) tagjai a legutóbbi ülésen.

A gyermekintézményeknél a múlt héten nem fordult elő újabb COVID-megbetegedés. Minden csoport működik az óvodákban és a bölcsődében. Az óvodákban a téli szünet idejére nem igényeltek gyermekfelügyeletet. A gyermekintézményekben december 24-től kezdődik a téli szünet.

Nagyobb mennyiségben kaptak a praxisok influenza-oltóanyagot – tájékoztatott dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – Akik szeretnék beoltatni magukat, jelentkezzenek a háziorvosuknál. Minden háziorvos dolgozik.

Szentendrei Egészségügyi Intézményeknél (SZEI) elkezdődött a munkatársak központilag elrendelt szűrése. A SZEI 175 gyorstesztet kapott a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályától a SZEI dolgozóinak szűrésére.

Gondozási Központban valamennyi szolgáltatás működik, munkatársaik az ünnepek közötti munkanapokon is dolgoznak. Az Idősek Klubjában szüntelnek a helyben nyújtott szolgáltatások, de akinek szüksége van rá, azokat otthonukban látják el, vagy infokommunikációs eszközökön keresztül segítik őket. A szociális étkeztetést továbbra is csak kiszállítással biztosíthatják. A hajléktalanszálló konténerein még dolgoznak.

Kiválóan sikerült a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény hétvégi jótékonysági adománygyűjtése. Több mint 80 csomagot sikerült összeállítaniuk, amiket a héten visznek ki, illetve adják át a rászoruló családoknak.

A Szentendrei Kulturális Központ online programjai nagy nézőszámot vonzanak. A szilveszteri „Csavard fel a főteret!” program, valamint az újévi koncert, sajnos elmaradnak a hatályos jogszabályok miatt. 

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár elindította a könyvfutár-szolgálatot a 70 év felettiek és a mozgáskorlátozottak számára. Nincs beteg munkatársuk, az intézményben felváltva, egyébként home-office-ban dolgoznak. Most írják össze, hogy kik akarnak részt venni a központilag elrendelt szűrésen.

Mivel a V8 uszoda zárva tart, ezért az ott dolgozók többsége szabadságon van. A sportolóknak biztosított a délelőtti és délutáni 2-2 órás edzés. December 21-től január 11-ig zárva lesz az uszoda, mert a sportegyesületek ebben az időszakban nem kértek edzési időt.

A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ NZrt.) a betegállományból visszatérő munkatársait a saját költségén teszteli, az ott dolgozók csak negatív gyorsteszt után állhatnak munkába. Újabb munkatársuk fertőződött meg, egy, kórházban ápolt munkatársuk viszont meggyógyult. Egyelőre nem szükséges szigorúbb védekezési szintet alkalmazni.   

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság a beosztás szerint végzi az intézmények fertőtlenítését. Változatlanul ellenőrzik a zöldhulladék szabályos kihelyezését. A hétvégén nagyon sokan voltak a városban. Sok volt a túrázó is, és sajnos sokan parkolnak szabálytalanul a Pilisi Parkerdő útjain.

fotó: Bellai László