2020. november 25., 12:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzati intézményeknél egyre több gondot okoz a hiányzó munkatársak helyettesítése, munkájuk átcsoportosítása. A bölcsődében egy csoport a karantén miatt nem működik. Az Oktatási Hivatal a Hold utcai tagóvodában egy csoportnál rendkívüli szünetet rendelt el. A város járványügyi helyzetéről nincs átfogó kép, a Népegészségügyi Osztály nem ad erről tájékoztatást. Többek között ezekről tárgyalt a Helyi Operatív Törzs a legutóbbi ülésén.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos elmondta, hogy ő átlagosan 80 beteget lát el a rendelési idő alatt, kit telefonon, kit személyesen. Akik COVID-gyanús tüneteket észlelnek magukon, a háziorvosok változatlanul kérik, hogy ne menjenek személyesen a rendelőbe, hanem telefonáljanak. Örvendetes hír, hogy a tesztelés felgyorsult, amióta a személyautóval rendelkező COVID-gyanús betegek személyesen felkereshetik a Népegészségügyi Központ által létrehozott tesztelési pontokat. Ezeken a pontokon gyorstesztet végeznek, az eredmény 20 perc alatt megvan. Ha pozitív az eredmény, akkor COVID-pozitívnak tekintik, ha negatív, akkor PCR-teszt is készül, ennek eredménye már egy-két nap alatt megérkezik, amit az ügyfélkapun is megnézhet a beteg.
Influenza-oltóanyagot praxisonként 5 darabot kaptak pótlásként a háziorvosok. A Népegészségügyi Osztálynak sincs információja arról, hogy lesz-e még nagyobb mennyiség. Nem valószínű, hogy kapunk még, hiszen a gyártási idő mintegy félév – mondta Dr. Szoltsányi Gábor.

A SZEI (Szentendre Egészségügyi Intézményei)-ben jelenleg három munkatárs koronavírusos. A meglévő orvos és egészségügyi szakdolgozói létszámmal folyik a betegellátás. A járvány ellenére a normál időszakban megszokott, magas betegforgalom tapasztalható a rendelőben.

A gyermekintézményekben több munkatárs beteg. Vannak, akik már megkapták COVID-teszteredményt, de vannak, akik még csak a tesztelésre várnak. A bölcsődében egy munkatárs COVID-tesztje lett pozitív. Ilyen esetben az intézményvezetőnek a PMKH Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának kell bejelentenie a beteggel kapcsolatban álló személyeket, és az osztály vezetője, a megbízott tisztifőorvos rendeli el az érintettek – a bölcsődei kolléganők és a gyermekek – számára a karantént. Ez november 30-án jár le, így hétfőtől a bölcsőde ismét fogadja a csoportot. A Hold utcai óvodában egy óvodapedagógus tesztje lett pozitív, az EMMI telefonon tájékoztatta az intézményvezetőt, hogy azt a csoportot, amelyben a kolléga dolgozott be kell zárni november 25-től, és karanténba kerülnek az érintettek, remélhetően senki nem fertőződött meg a csoportban. Hivatalos értesítést még nem kaptak.  A Szivárvány Tagóvodában hat beteg munkatárs van, így csak három csoportot tudnak ellátni. Megkérték a szülőket, hogy akik meg tudják oldani otthon a gyermekfelügyeletet, azok ne hozzák óvodába a gyereket.

A Gondozási Központban egy COVID-beteg van, a házi segítségnyújtásban dolgozott, átszervezéssel megoldották a hiányát.  A hajléktalanszállóról ki kellett tiltani egy személyt, mert nem tartotta be a szabályokat. A munkatársak központi teszteléséről még nincs pontos információ. Ha több munkatársról kiderül, hogy a tesztje pozitív, az súlyos gondot fog okozni a feladatok ellátásában.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményben egy kolléga volt karanténban, mert a gyermeke COVID-pozitív lett. Az ügyfélfogadás időponthoz kötött.

A Kulturális Központ az adventi programok online térbe költöztetését szervezi. A héten feldíszítik a város karácsonyfáját és a kereszt körüli adventi koszorút. A városi gyertyagyújtás is online térbe kerül, erről az Advent Szentendre facebook oldalán kaphatnak az érdeklődők tájékoztatást.
Valamennyi intézményük zárva van, kivéve a Szentendre és Vidéke szerkesztőségét, ahol a Szevi oldalán megadott időpontokban a hirdetésfelvétel zavartalanul működik. A munkatársak felváltva vannak az intézményben, egyébként otthoni munkavégzésben dolgozank.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár munkatársai között nincs beteg. A könyvkölcsönzés online megrendelés, szabadtéri átadás mellett zajlik a kijelölt napokon.  A visszahozott könyvek „könyvkaranténba” kerülnek néhány napra. Online könyvbemutatót is szerveznek. A héten lesz az intézményben ózongenerátoros fertőtlenítés. A munkatársak meghatározott rendben, felváltva járnak be az intézménybe, egyébként home office-ban dolgoznak.

A piacot is üzemeltető TDM-nél (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) egy kolléga már felépült a fertőzésből, de egy másik éppen tesztelésre vár.  A piacon rendben mennek a dolgok, az árusok és a vásárlók is fegyelmezetten betartják a szabályokat. A vasárnapi bolhapiac nagy siker volt.

A Városi Szolgáltató NZrt.: jelenleg hat munkatársuk van koronavírussal betegállományban, egy munkatársuknak pedig COVID-gyanús tünetei vannak. A karanténból visszatérőket tesztelik, nehogy megfertőzzék a kollégákat. A tesztelés a Városi Szolgáltató NZrt. költségén történik, mert a társaság számára fontos, különösen a kritikus infrastruktúrában dolgozók létszám kérdése, hiszen a város számára alapvető közszolgáltatásokat nyújtanak. Egyre indokoltabbnak látszik egy szigorúbb járványügyi intézkedési csomag bevezetése, amihez a Helyi Operatív Törzs döntése szükséges.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóságnál egy munkatárs fertőződött meg, a negatív eredmény után mehet vissza dolgozni. Hétfőtől csütörtökig a beosztás szerint minden nap fertőtlenítenek az önkormányzati intézményekben. A hétvégén nagyon sokan voltak a Duna korzón, és sokan nem viseltek maszkot. Tapasztalataik szerint a jogkövetőkre elég csak ránézni és máris felveszik, megigazítják a maszkot. Sajnos vannak azonban olyanok, akik a rendőri intézkedést is megvárnák, és akkor sem veszik fel a maszkot. Arra is volt példa, hogy kibúvót keresve, pl: mogyorót evett a maszkviselésre felszólított személy, mondván, hogy evés közben nem kell maszkot viselni.

A Polgármesteri Hivatalban egy munkatárs van betegállományban COVID-fertőzéssel.  Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal általános ügyfélfogadási rendje megváltozott, az irodák csak időpont-egyeztetéssel fogadnak ügyfeleket.