2021. február 11., 10:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A várható nagy hidegre készülnek a Hajléktalanszállón és a Család- és Gyermekjóléti Intézményben. A Hajléktalanszállón felfüggesztik a kitiltásokat, a Családsegítő kér mindenkit, hogy fordítson nagyobb figyelmet a környezetében kritikus helyzetben lévőkre. A háziorvosok és Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek munkatársai változatlanul kérik, hogy náluk ne érdeklődjenek a COVID-védőoltásról, jelentkezni, regisztrálni náluk nem lehet, csak Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által összeállított listán szereplők kaphatnak oltást. Őket a háziorvosok értesítik.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos beszámolt, hogy rendben lezajlott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) listájában szereplő idősek COVID-védőoltása. A további oltásokról még pontos információ nincs. A háziorvosok is közvetlenül a vakcina érkezése előtti napokban kapják meg a NEAK által összeállított listát arról, hogy kiket olthatnak. Ezzel az értesítéssel egy időben tudják meg, hogy milyen vakcinát kapnak. Kérik, hogy a COVID-oltással kapcsolatban ne keressék őket, náluk nem lehet oltásra jelentkezni vagy regisztrálni. A háziorvosok fogják értesíteni a NEAK-listán szereplőket.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek (SZEI) munkatársai az országos oltási tervben előírtak szerint készülnek oltóponti feladataikra. Elkészítették az ügyeleti rendet, hogy készenlétben álljanak, ha oltóanyag érkezik. Arról nincs egyelőre információ, hogy ez mikorra várható. A SZEI-ben sem lehet oltásra jelentkezni vagy regisztrálni. Lezajlott az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók második oltása is.

A Gondozási Központ munkatársai is megkapták a második COVID-védőoltást. A várható extrém hideg miatt a Hajléktalanszállón a szabályt szegőkkel szembeni kitiltások felfüggesztését meghosszabbították, az intézményben már most is telt ház van.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény lakossági felhívást tett közzé: a várható extrém hideg miatt kérik, hogy mindenki nagyobb figyelmet fordítson a környezetében egyedül élő idősekre, vagy nehéz helyzetben lévő családokra. A fedél nélkül élők a nagy hidegben különösen veszélyeztetettek. Kérik a szentendreieket, hogy keressék az intézményt, ha az utcán olyanokkal találkoznak, akiknél fennállhat a megfagyás veszélye, vagy a lakóhelyük környékén kritikus helyzetben lévő személyekről tudnak.

A V8 uszoda ún. „befogadási helyként” van kijelölve katasztrófa esetére, ilyennek tekinthető az extrém hideg időjárás is. A polgármester a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladatkörében rendelheti el, hogy az uszoda nyisson ki és biztosítsa a lakosság átmeneti elhelyezését. Ennek feltételeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelmi Kirendeltség a múlt héten ellenőrizte, és mindent rendben talált. Ha szükség van rá az uszoda készen áll, hogy fűtött helyiséggel fogadni tudja a rászorulókat.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban a már megszokott, járványügyi szabályoknak megfelelő módon működnek a szolgáltatások.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) néhány munkatársa továbbra is betegállományban van, de a létszámhiány ellenére el tudják látni a feladataikat.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) egy kollégánál a háziorvos 10 napos karantént rendelt el. Másik munkatársuk hosszabb home office-ba kényszerült, mert gyermeke osztályában is megjelent a COVID-fertőzés. Ismételten el kell kezdeni a kukákra elhelyezendő matricák ellenőrzését, mert a veszélyhelyzet alatt sokan visszaéltek azzal, hogy az ellenőrzés elmaradt.

A gyermekintézményekben minden rendben, ahogy a piacot is üzemeltető Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft.-nél is (TDM).

Az alábbi telefonszámokon kérhetnek segítséget, tehetnek bejelentést, ha segítségre szoruló emberrel találkoznak:

Budapesten és Pest megyében a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket a 06 1 338 4186-os telefonszámon

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény éjjel-nappal hívható krízistelefonszáma: +36 20 3640827