2021. május 20., 06:41

A városra vonatkozó járványügyi adatokról továbbra sem kapott tájékoztatást az önkormányzat a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályától.  Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) a szokásos betegellátás mellett végzi az oltóponti feladatokat, a hétvégi nagy létszámú oltási nap sikeresen lezajlott, a 16-18 éveseket oltották. Folyamatosan változik a helyzet, hogy mikor milyen vakcinára lehet időpontot foglalni a SZEI-be. Az intézményekben kezd visszaállni a COVID előtti élet. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének fontosabb témái.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos elmondta, hogy a koronavírusos esetek száma csökken. A COVID-védőoltások folyamatosan zajlanak, az első oltásokra már nem kapnak olyan nagy mennyiségű oltóanyagot, mint korábban. Az oltópontok beindultak, ez tehermentesíti a háziorvosokat.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) a betegellátás mellett végzik az oltóponti feladatokat. A hétvégén sikeresen lezajlott a nagy létszámú oltási nap, a 16-18 éveseket oltották, öt hét múlva kerül sor a második oltásra. A Sinopharm-ra folyamatosan lehet időpontot foglalni, de napról-napra változik a helyzet, érkeznek más vakcinák is, amiről a város és a SZEI honlapján tájékozódhatnak. Általában a hét első felében derül ki, hogy a következő héten milyen és mennyi vakcina áll rendelkezésre, e szerint töltik fel a foglalható időpontokat. A SZEI munkatársai kérik, hogy a foglalt időpontnál, vagy második oltás esetén az oltási kártyán feltüntetett időpontnál senki ne érkezzen korábban.

A gyermekintézményekben a munkatársak többsége megkapta a második oltását is. A bölcsődében a gyerekek mintegy 85%-át hozzák a szülők közösségbe. Az óvodában most jár le az intézményvezető által adható egy hónapos óvodalátogatási felmentés, de sok szülő szeretné meghosszabbítani a nyári szünetig.

A Gondozási Központban kezd visszaállni lassan a COVID előtti élet. A Hajléktalanszállón több gondozott regisztráltatta magát az oltásra. A hiányzó szociális munkás munkakör betöltéséig az ügyeleti időket szétosztották a munkatársak között. Az Idősek Klubjának megnyitásához a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban állásfoglalást kértek. Valószínű azonban, hogy ez nem lesz előírás. Jelenleg minden klubtagjuk be van oltva.

Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményben is visszaállt a megszokott munkarend. A nyári programok szervezése mellett, az intézmény munkatársai rendbe tették a kertet is.

A Szentendrei Kulturális Központ május közepétől szakaszosan indítja el a programjait. A rendezvényeket mindig az éppen aktuális rendelkezésnek, jogszabálynak megfelelően szervezik és tartják meg. A gyereknapra, május 30-ra tervezett programot úgy szervezték meg, hogy azon minden gyerek részt tudjon venni, függetlenül attól, hogy a szülők rendelkeznek-e védettségi igazolvánnyal, vagy sem. A gyereknapi sétán a résztvevőknek 7 próbát kell kiállniuk.  Június 3. és 6. között kulturális programözönnel várják a látogatókat Szentendre kulturális intézményei. A SzentendREstart programjai hamarosan elérhetőek lesznek a kulturális intézmények oldalain.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szolgáltatásai működnek a járványügyi szabályok betartása mellett, az olvasók fegyelmezetten be is tartják ezeket. A Püspökmajori Klubkönyvtár nyugdíjas könyvtárosai is visszatértek. A “Szentendre legjobb versmondó diákjai” díjkiosztó rendezvényt előzetes regisztrációhoz kötötten szervezték meg, a gyerekek védettségi igazolvánnyal rendelkező egy nagykorú kíséretében mehetnek a rendezvényre.

A piacot is működtető TDM-ben a munkatársak többsége megkapta az első a védőoltást, néhányan már a másodikat is. A hétvégi antik piac az időjárás miatt elmaradt, de az iparművészeti vásár elindulhatott.

V8 uszodát május 16-tól gyerekek is látogathatják védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel. Átlagosan 50-60 látogatója van az uszodának, főként nyugdíjasok és kedvezményes jegyre jogosultak. A speciális nevelést igénylő gyermekek számára rövidesen elindul az úszásoktatás.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ NZrt.) egy kolléga még mindig betegállományban van. A munkatársak között a beoltottak száma növekszik. Ahogy az intézményekben beindult az élet a kézfertőtlenítők gyorsabban fogynak, de a lecsökkent készleteket folyamatosan töltik fel.

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) munkatársainak mintegy 80%-a már megkapta a védőoltást. Az időjárás függvénye, hogy a hétvégi tömeg mekkora leterhelést jelent a Rendészet számára. A járványügyi szabályok – maszkviselés, távolságtartás – gyakorlatilag betarthatatlan.

« 2022. október » loading...
h K s c p s v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
vas 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 02

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 02

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 02
vas 02
vas 02

A mi Petőfink – kiállítás

szeptember 21. - október 21.
vas 02

Borbély Műhely jazzklub

október 2.. 19:30
hét 03

Országos Könyvtári Napok

október 3. - október 8.
szo 08

Csontó Lajos: Egybeesés – kiállítás

október 8. - október 30.
szo 08
pén 28

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

október 28.. 18:00 - 19:30
vas 30

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

október 30.. 18:00