2015. augusztus 10., 16:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

mammográfiaÚj, digitális technológiával támogatott mammográfiai készülék és ultrahang, kibővített öltöző, kevesebb várakozási idő, több vizsgálat a mammográfián, szűrés Szentendrén.

Július elejétől új mammográfiai készülék és ultrahang állt a SZEI rendelőintézetében a betegek szolgálatába. A klinikai mammográfiai vizsgálatokhoz a Huniko Egészségügyi és Szolgáltató Kft. biztosítja a mintegy harmincmillió forint értékű diagnosztikai eszközt. A Kft. a szentendrei mammográfiás részleg üzemeltetése mellett Kistarcsán, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kórházban, Miskolcon segíti a diagnosztizálást kitelepített, korszerű készülékeivel. MR, CT, ultrahang, osteodenzitometriás (csontritkulás-mérő), angiográfiás diagnosztikai készüléket egyaránt üzemeltetnek. Gyarmati János, a cég vezetője elmondta: a Szentendrére kihelyezett, korszerű, digitális technológiával támogatott Siemens mammográf készülék előnye a pontos diagnosztikán túl, hogy a korábbi, nehézkes rendszert – röntgenfilmek előhívása, tárolása – leegyszerűsíti. Az alapgépre ültetve Fuji technológia végzi az emlődiagnosztikai vizsgálat során készült felvételek digitalizálását. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a képalkotáshoz foszforlemezt használnak, az eredményt nem kell filmre előhívni, a számítógépen digitális formában tárolja a készülék a képet. Adott esetben egyszerűen, gyorsan továbbküldhető más intézménybe, szakorvoshoz a képi anyag, a rendelőintézetben az archivált anyagokat nem kell tárolni, és a betegnek sem kell ügyelnie a kiadott leletekre. A digitális képet az orvos speciális, nagyfelbontású, fekete-fehér monitoron keresztül tekintheti meg. A mammográfon túl új, Philips márkájú, speciális emlő vizsgálófejjel ellátott ultrahang gépet is munkába állítottak a teljeskörű klinikai mammográfia szolgáltatás céljaira.

A SZEI-ben a filmelőhívó rendszer kiiktatásával felszabadult a korábban is öltözőnek szánt helyiség, így kisebb átalakítás után most két váró áll a betegek rendelkezésére. Ezzel a betegfogadás felgyorsult, több vizsgálatot tudnak a szakemberek elvégezni. A mammográfiai rendelésen három szakorvos fogadja a beutalóval érkezőket a délutáni időpontokban is.

Még ebben az évben megvalósulhat a rendelőintézet további terve: nemcsak a klinikai vizsgálatokat, de a mammográfiai szűréseket is helyben lehet majd intézni. Negyvenöt éves kor felett kétévente kötelező a mammográfia szűrést elvégeztetni. Ez a korosztály jelenleg postán kapja meg az ingyenes szűrés időpontját a váci kórházba. A távolság miatt azonban sokan nem veszik igénybe az ingyenes és hasznos lehetőséget.

A térségben élő érintett, tíz-tizenötezer nő számára most Szentendrén, a SZEI-ben szeretnék biztosítani a szűrést. AZ ÁNTSZ koordinátoraival az előzetes egyeztetés már megtörtént, az intézmény a döntéstől függően akár  ősztől elindítaná Szentendrén a mammográfiai szűrést.