2020. március 19., 12:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hiányzó védőfelszerelések, alacsony készletek fertőtlenítőszerekből és -eszközökből. Ez derült ki abból, a házi- és gyermekorvosok körében, valamint a járási feladatokat is ellátó rendelőintézetben végzett felmérésből, amit Fülöp Zsolt polgármester rendelt el az állampolgárok egészségvédelme, biztonsága érdekében.

A Magyar Orvosi Kamara már több mint egy hete felhívta az Operatív Törzs figyelmét arra, hogy sem a kórházakban, sem az alapellátásban nem biztosítottak a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek és eszközök. Ráadásul ezek az eszközök hiánycikké váltak az országban, így a saját költségükre sem tudják ezeket beszerezni az egészségügyi ellátásban dolgozók. Sajnos ez Szentendrén sincs másként.

Szentendre polgármestere levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez – aki egyben a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetője is –, hogy azonnal biztosítsa a város egészségügyi intézményei számára a szükséges eszközöket. A levélhez csatolt, a hiányzó szerek, védőfelszerelések listája mintegy 20 tételt tartalmaz. A helyzetet riasztónak írja le a levél, ami egy hirtelen megugró fertőzésszám esetén rendkívül súlyos ellátási problémákat okozhat. A szükséges eszközök, szerek azonnali biztosítását és soron kívüli választ sürget a levélében a polgármester.