2021. október 21., 12:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyors és precíz munkára van szükség, ha jön az ár. A Városi Szolgáltató évente egyszer akkor is felépíti a mobil árvízvédelmi fal egy szakaszát, ha a Duna áradása nem fenyegeti a várost. Idén az építési gyakorlatot október 19-én tartották: 15 ember összehangolt munkája nyomán 75 perc alatt állt a gát.

Munkavédelmi oktatással indult a nap a Városi Szolgáltatónál kedden, mint minden alkalommal, amikor a mobil árvízvédelmi fal éves építési gyakorlatát tartják. A művelet célja, hogy a dolgozók valóban gyakorlatban legyenek, és éles helyzetben gyorsan, precízen tudják felépíteni a köznyelven csak mobilgátként emlegetett védművet.

A próbaépítés során a VSZ NZrt. dolgozói nem csak a fal elemeinek összeillesztését gyakorolták, hanem azok műszaki állapotát is ellenőrizték, a karbantartási munkákat is elvégezték. Az éves gyakorlaton csapatmunkából is vizsgáznak az építők, minden résztvevőnek tudnia kell a helyét, a feladatát, és azt, hogy hogyan hajtsa azt végre a lehető legbiztonságosabban.

A gyakorlat idén is az elvárásoknak megfelelően zárult: a mobil árvízvédelmi fal 80 méter hosszú szakaszát – a teljes fal körülbelül egynegyedét – 2021-ben 1 óra 15 perc alatt építette fel a műveletben résztvevő 15 munkás.

A mobil árvízvédelmi fal 1,8 méter magas befogadó szerkezete 2,4 méter magasságig bővíthető, a teljes fal mintegy 8 óra alatt szerelhető össze. A 2013-as beruházás során a belvárosi gát több mint 2,5 kilométeres szakaszon újult meg, ezen belül több mint 300 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) az országban egyedülálló mobil árvízvédelmi fal létesült. A Magyarországon különlegesnek számító fejlesztés Európában már bevált megoldásnak számított, és Szentendrén is még a létrehozás évében kitűnőre vizsgázott: a 2013-as árvíznél megvédte a várost.

2013-ig a legmagasabb dunai vízszintet Szentendrénél az 1838 márciusi árvíznél jegyezték fel. Akkor az utcaszint felett másfél, két méterrel állt a víz. 177 ház dőlt össze és 112 rongálódott meg az alacsonyabban fekvő részeken. Több korabeli kőtábla (például a Péter Pál és a Kör utca egy-egy házának falán) azóta is mutatja a víz akkori szintjét.

2013 nyarán aztán a folyó a városban valaha mért legmagasabb vízszintjét is meghaladta. A 2013-as nemcsak hazánk, de egész Közép-Európa történelemének legsúlyosabb árvizei közé tartozik. Szentendrénél 2013. június 9-én 796 cm-en tetőzött a Duna.