2023. január 13., 17:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az energiaválságra a könyvtárnak is reagálnia kellett, de a városvezetéssel együttműködve az olvasók számára érzékelhető korlátozásokat Szentendrén nem vezetettek be. Több szempontból is sikeres évet tudhat maga mögött a hetvenedik születésnapját ünneplő Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár: a látogatottság tíz, a kikölcsönzött dokumentumok száma húsz százalékkal emelkedett. Cikkünkben az elért eredmények mellett a közeljövőben várható fejlesztésekről is beszámolunk.

Bár az ország több városában is a könyvtárak nyitvatartásának és szolgáltatásainak szűkítéséről született döntés, Szentendrén a gyorsan meghozott, hatékony gazdasági intézkedéseknek és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően erre nem került sor. A növekvő olvasótábor minőségi kiszolgálásának érdekében a könyvtár változatlan nyitvatartással áll az olvasók rendelkezésére – mondta el a Szentendre.hu érdeklődésére dr. Tóth Máté igazgató.

A jelentősen megnövekedett villany- és gázszámlák csökkentése érdekében ugyanakkor a könyvtár ott spórol, ahol tud: a munkatársak „összeköltöztek”, az irodáik helyett többen például az olvasóteremben dolgoznak. Nem fűtik az aulát és a folyosókat, a szerdai szünnapon pedig teljes egészében zárva tartják az intézményt, aznap mindenki számára home office van. Indokolttá vált továbbá, hogy a színházterem használatához köthető rezsiköltségeket pedig áthárítsák az igénybe vevőre.

Dr. Tóth Máté, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója

Az intézmény vezetőjének megfogalmazása szerint szűk évre számítanak, de ennek ellenére a már meglévő pályázati források felhasználásával néhány területen fejlesztés is várható. Terveik között szerepel a fonotéka és az ifjúsági könyvtár egyesítése a fiatalok egyre növekvő könyvkölcsönzési és a filmek/DVD-k csökkenő kölcsönzési igényének megfelelően. Az ifjúsági könyvtári részleget a korábban nyert 4 millió forintos keretből újítják fel és bútorok cseréjével teszik otthonosabbá, várhatóan még a nyár előtt. Folytatódik továbbá a könyvtár digitalizációs munkája, amelyet a költségvetésük megyei könyvtárak számára biztosított keretéből végeznek. Az olvasók minőségi kiszolgálásának érdekében az idei tervekben a könyvtári dolgozók számára továbbképzések, csapatépítő tréningek lebonyolítása szerepel még.

„A könyvtár a város dobogó szíve”

A Pest Megyei Könyvtár a városi könyvtár utódintézményeként 1952. december 31-én nyitotta meg kapuit. A megyei könyvtárak fennállásának 70. évfordulójára  riportfilmet készített a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár. A 28 perces, informatív összeállítás a könyvtár helytörténeti gyűjteményéből válogatott fotók bemutatásával, valamint a könyvtár korábbi és jelenlegi munkatársaival folytatott beszélgetések segítségével idézi fel az intézmény elmúlt hét évtizedét, az alapítástól napjainkig.

Biczák Péter, a könyvtár korábbi igazgatója kulisszatitkokról beszél, megismerhetjük Rév Miklós könyvkötőt, a könyvtár legrégebbi dolgozóját és több, a könyvtárhoz közelálló személyes tapasztalatait. A könyvtárat a város dobogó szívének nevezi az egyik interjúalany, Weiner Sennyey Tibor, író, költő, Hamvas Béla-kutató. Az intézményt 2020 óta irányító dr. Tóth Máté bemutatja az épületet, és kifejti azt is, hogy szerinte miért több mint könyvtár a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár.