2015. november 24., 09:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2015-ben negyedszer rendez „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára, ez alkalommal Harmónia címmel. Az elmúlt években a jelentkezők száma fokozatosan növekedett. 2012-ben a Valóság és Illúzió című kiállítás 215 alkotó részvételével indult. 2013-ban a Négy Elem – Víz alatti tárlat alkalmával már 420-an jelentkeztek. 2014-ben a Labirintus című kiállításra 620-an küldték el alkotásaikat, s 2015-ben a Harmónia című kiállítás felhívására 830 művész jelentkezett.

A tárlaton a vizuális művészet legtöbb területe képviselteti magát. Képző- és iparművészek, fotóművészek és belsőépítészek alkotásai jelenítik meg a kortárs magyar művészet sokoldalú kínálatát. Amint azt a legtöbb nagyszabású csoportos kiállítás esetében tapasztalhattuk, korunk vizuális művészetét a stílus és a technika sokszínűsége, a kontextusok, stílusidézetek szabad keveredése jellemzi. Ezeknek a kiállításoknak szalon jellegüknél fogva az a célja, hogy az épp aktuális művészeti megnyilatkozásokat dokumentálja. A beadott munkák zsűrizettek és a MAOE szakmai elismeréseket is ad az arra érdemes alkotóknak.

A december elején megnyíló kiállítást egy különleges művészeti projekt kíséri. A V8 Városi uszoda épületén elhelyezett monumentális, 500 nm-es építészeti installáció 11 művész 6×6 m-es felnagyított művével reprezentálja a Harmónia kiállítást. Ezzel az idei bemutató térben és időben kiterjeszti hatását, és a MűvészetMalomból Szentendre városába is kilép. A kiállításhoz kapcsolódik a Harmónia-Tér-Kép, amely az anyagot összefoglaló monumentális 3D-s katalógusként is felfogható. Összegzi és reprezentálja az eredeti művekből rendezett kiállítást. A kiállított műveket és az alkotók portréját egy 15×15 cm-es négyzetlap két oldala dokumentálja, 1×1,8×12 m-es installációs rendszerben. A Harmónia-Tér-Kép minden kockáján egy-egy mű részlete látható, amely mobilizálható, más kontextusba helyezhető, lehetőséget adva a nézőnek és a művészeknek, hogy a részletből felismerjék a mű alkotóját.

A 15×15 cm-es képek variálhatóságával a Harmónia-Tér-Kép folyamatosan változtatható. Ily módon a kiállítás a látogatókat interaktív szerepvállalásra ösztönzi, s miközben bevonja őket az alkotás folyamatába, a vizuális művészeti élmény mellett a felismerés, a szellemi élmény örömét is kínálja.

A MAOE a magyar művészeti élet egyik meghatározó szervezeteként művészet-elméleti kérdések újragondolására, aktuális kérdések felvetésére is vállalkozik. A kiállítás címe így egyben jelkép is, a kiállítás pedig lehetőség arra, hogy diszharmonikus világunkban újra visszataláljunk a címmel jelzett megbékéléshez.


IMG_0667