2017. november 23., 19:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új nevet kapott a könyvtár: immár Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárként várja olvasóit a volt PMK. A névadó ünnepség Hamvas Béla halálának évfordulója alkalmából 2017. november 17-én este zajlott az intézmény előcsarnokában. Werner Ákos igazgató köszöntését követően Verseghi-Nagy Miklós polgármester emlékezett meg beszédében az íróról. Az eseményen közreműködött Szabady Ildikó fuvolaművész és Renácz Zoltán színművész.

A könyvtár aulájában jelenleg is látogatható a Hamvas munkásságát bemutató kiállítás, mely az Ars et Vita Alapítványnak köszönhetően Juhász Tibor rendezésében valósult meg.
A kölcsönzőtérben Hamvas-idézeteket húzhatnak a látogatók egy csőposta installációból. Az alapítvány az író szellemiségét hűen őrzi: jelenlegi elnöke, dr. Thiel Katalin Hamvas Béla életművének elismert kutatója, az íróról szóló számos tanulmány, valamint egy magyar és egy német nyelvű Hamvas-monográfia írója. Marghescuné Hunor Máriának, az alapítvány volt elnökének köszönhetően igazi különlegesség is helyet kapott a Barcsay-mozaik előtt: Hamvas dolgozószobai enteriőrje.
A könyvszekrényben a könyvtár munkatársai összegyűjtötték azt a száz könyvet, amelyből, ha minden más könyv elveszne, Hamvas Béla szerint az emberiség irodalmának vonalát nagyjából helyre lehetne állítani.
Az ünnepség utáni állófogadáson a könyvtár és Szentendre Város Önkormányzata közösen látta vendégül az érdeklődőket.