2023. június 9., 12:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Június 16-án, pénteken este nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrum Cataracta– Múlóban a sötétség című kiállítása a PhotoLab kiállítótérben. A tárlat Hajdú D. András fotósorozatát mutatja be, aki fotósként és dokumentumfilmesként nyolc éve csatlakozott egy Kongóban tevékenykedő orvosi misszióhoz. A kiállítás 2023. június 17. és szeptember 10. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig tekinthető meg. 

A megnyitó időpontja: 2023. június 16. (péntek), 18:00–20:00
Helyszín: Vajda Múzeum/PhotoLab (Hunyadi utca 1.)

Hajdú D. András hosszú távú dokumentarista fotóesszéje a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezet el minket. Ezt a széttagolt, járványokkal és humanitárius krízisekkel sújtott országot nem könnyű a maga teljességében jellemezni; a sűrű szövedéken, amit összetett múltja, kaotikus jelene és bizonytalan jövője alkot, nehéz átvilágítani, de Hajdú D. András egy személyes történetre és annak szétsugárzó hatókörére fókuszálva kísérletet tesz rá, hogy megmutassa ezt a távoli, idegen, ellentmondásos, de mégis lenyűgöző világot.
Történetének középpontjában Dr. Hardi Richárd magyar szemorvos és szerzetes áll: a kongói Kelet-Kasai tartomány fővárosában, Mbuji-Mayiban él és dolgozik huszonnyolc éve, innen indul missziós útjaira, a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik akár 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól.

Hajdú D. András fotósként és dokumentumfilmesként nyolc éve csatlakozott az orvosi misszióhoz, idáig összesen háromszor töltött hosszabb időszakot Kongóban, 2015 és 2022 között.

Kurátor: Kopin Katalin művészettörténész
A vendégeket üdvözli: Kigyós Fruzsina, a Képzőművészeti Osztály vezetője
A kiállítást megnyitja: Vitray Tamás, ifj., a National Geographic Magyarország főszerkesztője
Közreműködik: Masát Tamás zenész

A kiállítás 2023. június 17. és szeptember 10. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig tekinthető meg.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.