2015. február 21., 09:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

„Nehéz a madárnak udvarokban állni koronás fejével piros magot várni.”

A mottóul választott vers szerzője, Kiss Anna. A Kossuth díjas költőnő kapta idén, a tizenkilencedik alkalommal oda ítélt Balassi Bálint emlékkardot, irodalmi díjat. Szentendrén úgy kapcsolódtunk az országos Bálint-napi rendezvényekhez, hogy Madár című versét, Kretz Boldizsár a Templom dombi általános iskola III. osztályos tanulója szavalta el a mi Bálint-napunkon.

Azt valljuk, hogy a magyar néphagyományra alapozva, talán ellensúlyozni lehet az angolszász Valentin-nap – polgáraink közé szivárgó ferdüléseit.

Ezért szervezte, rendezte, énekelte végig a Bálint-napot, előestéjén – már hatodik alkalommal – a Városháza dísztermében, a szentendrei óvónőkből álló Filibili népdalkör. Esetleg van olyan kedves olvasó, aki nem tudja: a Filibili, Maros menti népi neve a fülemülének. 22 évvel ezelőtt ez volt az első megtanult énekük „s oda jöve filibili szép madár”. Innen, választották a népdalkör nevét.

Nos ez a lelkes óvónői kör, azt a magyar kincset, (szokásokat, dalokat, mondókákat,) amit a néphagyományból elsajátítanak, átvesznek, – tovább éltetik, és tovább adják – neveltjeiknek, a kicsi gyerekeknek is. Szép példáját láttuk ennek az este folyamán, a viseletbe öltözött Bimbó utcai óvódások „Ég a gyertya, ég…” gyertyás, almás, medvés önfeledt farsangi játékában.

A somogyi népdalokban zengték aztán a „fülemülék” – „Kinek tetszem, szakajtson le magának…” A teltház, a zúgó taps bizonyította, hogy sokaknak tetszett a vidám bokréta. Csak úgy, mint az ízes, felnőtteknek szóló bukovinai székely népmese: „A fösvén legény házasodik” Szigethy Miklósné Ildi óvó néni tolmácsolásában.

A ma már iskolás, egykori óvodások maskarába öltözött balázsjárás-szokást elevenítettek fel a „kásapénz” gyűjtést megalapozva.

Jeles díszvendégünk ifjabb Csoóri Sándor a Muzsikás együttes megalapítója, a táncház mozgalom egyik elindítója, nagy szerényen örömét fújta a kecske bőrébe, dudájába. Mezőségi dallamokat csalt ki belőle, no meg az Öröm ódát, az Európai Unió himnuszát és ősi magyar himnuszunkat a Boldog asszony anyánkat. A vastapsot úgy köszönte meg, hogy dudáját letéve másodhegedűsnek állt be a Dunazug együttesbe Nagy Koppány „prímás” mögé.

A már szintén hagyománnyá váló együtt zenélés, együtt éneklés, a Dunazug és Filibili örömét vette át a „nagyérdemű” közönség a Küküllő menti dalokat hallgatva.

Farkas Annamária a muzsikusok énekese egyúttal a Filibili művészeti vezetője elmondta a Philoméla díj történetét, majd leleplezte a szobrocskát és a díj jutalmazottját is.

2015-ben a Filibili Népdalkör alapítója, szervező vezetője, szíve lelke, Papp Kornélia vette át a díjat: a meggyfából faragott madarat, Nagy Kristóf művét. Őt köszöntve, együtt énekelte minden néző és közreműködő: „Sok számos esztendőket vígan megélhess!”

Melich Krisztina vitte táncba a gyerekeket felnőtteket egyaránt. Öröm volt számunkra, hogy a polgármester úr is beállt a táncolók sorába.

Aki megéhezett, megszomjazott, – az előtérben és a Városháza hosszú folyosóján terített asztalokon találta ennek a rendezvénynek hagyományos tejfölös kenyérlángosát, farsangi fánkját, a népdalkör tagjai által készített süteményeket. Kóstolhatta a Borháló finom fehér, rozé és vörösborát és csendíthette össze poharát a Bálintok és mindannyiunk egészségére.

Köszönet a támogatóknak: Szentendre Város Önkormányzatának a hely biztosításáért, Verseghi-Nagy Miklós polgármesternek a köszöntő beszédéért; ifj. Csoóri Sándor népzenésznek muzsikálásáért; Melich Krisztinának a táncház vezetéséért; a „Borháló” Borkereskedés tulajdonosának Kathona Krisztiánnak a kiváló borokért; a Szilágyi Pékségnek a kenyérlángosért, a farsangi fánkkért; az Édeni Édességek Boltjának és a Szamos Cukrászdának a gyerekek számára adott édességekért; a Függőkert Virágboltnak a tavaszi virágokért; és minden kedves Vendégünknek, akik eljöttek a Bálint-napra.

Úgy érezzük, a magyar Bálint-nap alkalmával összeállításunkkal, sikerült megajándékoznunk minden kedves nézőt, hallgatót.

A Filibili kisdobosa: Kertész József