2023. november 21., 18:15

Műszaki meghibásodás miatt akadozott, majd néhány órára leállt a gázszolgáltatás Szentendrén kedden este miután szivárgást észleltek a városból kivezető út mentén. A hiba elhárítását a helyszínen hajnalra befejezték, a fűtés- és a melegvíz szolgáltatás a városban helyreállt. A szentendrei rendészek koordinálásával a közútkezelő, a közműszolgáltató és a rendőrség munkatársaival összehangolt közös fellépésnek köszönhetően a 11-es út sem dugult be.

2023. 11. 22. (szerda) 14:00

A gázszivárgás helyszínén betemették és ideiglenes burkolattal látták el a 11-es út főút felbontott szakaszát. A főút sávszűkítéssel két forgalmi sávban járható Budapest felé. Az aszfaltburkolat helyreállításával 23-án délre várható a megszokott forgalmi rend visszaállása. Képes beszámoló a helyszínről:

 

2023.11.22. (szerda) 06:05

A hibát éjszaka sikerült elhárítani, a gázszolgáltatás a városban helyreállt. A reggeli csúcsforgalom Budapest felé a külső sávban szűkítve, de két sávban haladhat.

A gázórák melletti nyomásszabályozó újraindításával tehát minden háztartásban újra elérhető lesz a fűtés és a melegvíz. A nagyfogyasztóknál (a fűtőműben, a pékségekben, stb.) az Opus TIGÁZ szakemberei már hajnalban visszakapcsolták a szolgáltatást. A nap folyamán a társasházaknak és minden érintettnek segítséget nyújtanak. A gázszolgáltatással kapcsolatos esetleges panaszt, kérést a +36 80 300-300-as számon jelezzék a szolgáltatónak.

Az érintett, mintegy 15 méteres útszakaszon Budapest felé a szélső sávban fél méteres útszűkület van, ezt táblák jelzik, 30 km/H sebességkorlátozás van érvényben. Az út melletti zöld sávban és a padka helyén ásott munkagödröt hajnali négy óra előtt a kivitelező befedte. A burkolat helyreállítását a Tigáz alvállalkozója a reggeli csúcsforgalom után folytatja. A munkálatok ideje alatt a szélső sávot várhatóan 2-3 órára lezárják.

2023.11.21. (kedd) 22:36

Az Opus TIGÁZ késő esti tájékoztatása szerint: az élet- és vagyonbiztonság érdekében a Dózsa György úti gázszivárgás megszüntetéséig a város egész területén elzárták a gázszolgáltatást. Sajnos a pülspökmajori lakótelepen is leállt a fűtótőmű – reméljük, hogy sikerült azt is mielőbb újraindítani és a városban mindenhol lesz újra fűtés és melegvíz. Az Opus TIGÁZ munkatársai éjszaka tovább folytatják a munkát a Járásbíróság előtt lokalizált szivárgás elhárítása érdekében. Az utat szegélyező zöld sávban dolgoznak, jó esetben ez alatt javítható lesz a vezeték, rosszabbik esetben az útpályát is meg kell bontani. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság a közműszolgáltató, az útfenntartó és a rendőrség illetékeseivel, valamint a helyszínen dolgozó kivitelezői csapattal is közvetlenül tartja a kapcsolatot. Amint lesz újabb érdemi információnk a gázszolgáltatásról és a közlekedési helyzetről, a város hivatalos csatornáin közzétesszük. A közúton közlekedőknek holnap reggel érdemes meghosszabbodott menetidővel számolni. Kérjük, induljanak előbb és vezessenek óvatosan!

2023. 11. 21. (kedd) 19:20
A földgázzal működő tüzelő-fűtő berendezéstől függetlenül minden fogyasztási helyen a mérőóra előtt található a nyomásszabályzó berendezés (a képen a gázóra bal oldalán).

A funkciója, hogy védi a fogyasztót a gáznyomás ingadozásától, például amikor a hálózatban lecsökken a nyomás, automatikusan lezár, azért, hogy amikor helyreáll a hálózatban a nyomás, nehogy egy véletlenül nyitva maradt fogyasztón keresztül gázömlés történjen. Ezért ha a hálózatban helyreáll a gázszolgáltatás, megvan a működéshez szükséges gáznyomás, a nyomásszabályzó szelepen újra kell indítani a gázszolgáltatást, az alábbiak szerint:

Azokon a nyomásszabályzókon, melyeken fekete gomb van (lásd második képünket), ott a fekete gombot kell kifelé (lefelé) meghúzni.

Azokon a nyomásszabályzókon pedig, melyeken narancssárga vagy piros gomb van, ott a gombokat kell pár másodpercre összenyomni (lásd harmadik képünket).

Társasházaknál elég egy nyomáscsökkentő, ott, ahol belép a vezeték a telekre, ingatlanra. Általában az udvaron, kb. 1 m-re a telekhatártól szoktak elhelyezni egy dobozt, abban van egy elzáró szerelvény és a nyomásszabályzó.

2023. 11. 21. (kedd) 19:04
A TIGÁZ diszpécserszolgálatának tájékoztatása szerint Szentendrén az üzemzavar elhárítása befejeződött, a nyomásszabályzók visszakapcsolásával újra vételezhető a gáz.

2023. 11. 21. (kedd) 18:00
Átmenetileg nyomás alá helyezték a hálózatot, a gázberendezéseket lehet használni. A hiba elhárítása miatt valószínűleg újra el kell majd zárni a gázt a városban.

2023. 11. 21. (kedd) 17:55
A Járásbíróság előtti útszakasz alól szivárog a gáz. A gázközmű-szolgáltató szakemberei próbálják „szakaszolni”, vagyis a kritikus területen futó vezetékrészt leválasztani a hálózatról. Ha ez sikerül, helyreállítják a szolgáltatást a város egész területén és ezután folytatják a hiba javítását. Budapest felé egyelőre enyhe torlódás alakult ki. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság a helyszínről tartja a kapcsolatot a Rendőrség és a TIGÁZ illetékeseivel. A hiba elhárításával és a közlekedési helyzet alakulásával kapcsolatos hiteles, új információkat a város hivatalos csatornáin frissítjük. Fülöp Zsolt polgármester kérésére a TIGÁZ a hibaelhárítás közben is törekszik folyamatosan biztosítani a fűtési szolgáltatást a szentendreiek számára.