2013. november 10., 15:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kedves Olvasók, Kedves Támogatóink, szeretnénk ezúttal hírt adni az Árvácska állatmenhelyen kialakult cica-helyzetről.

Tekintettel arra, hogy a cicusok szaporodása messze meghaladja a kutyusokét, néhány éve elszántuk magunkat – támogatóktól kapott pénzforrásból, különben nem ment volna – külön cicaház és hozzá tartozó szabadtéri kifutók megépítésére. Szorgalmas állatvédő tevékenységünknek, és a cicák változatlanul szorgalmas szaporodásának köszönhetően ma ez a cicaház folyamatosan 1oo%-ban telített, gondozójuk sokszor nehezen tud belépni közéjük a szobákba, hogy etesse gondozza őket. Honlapunkon sokszor jelenik meg a felhívás, hogy kérjük ne hozzanak be több nem kívánt almot, mert nincs helyünk, sokszor kényszerülünk elutasítani a bejelentett kóbor cicák felvételét.

Mi a baj ezzel? A baj az, hogy alig-alig jelentkezik valaki, hogy cicát szeretne örökbe fogadni, a cicák – bármilyen szépek, kedvesek, egészségesek – legtöbbje örök időkre itt marad a menhelyen, kilátásuk sincs arra, hogy saját gazdijuk legyen.
Nem fogynak, az állomány változatlan, így helyükbe nem tudunk új lakókat fogadni.

Kérjük a cica szeretőket, a kisgyermekes családokat, gondoljanak arra, hogy otthont adnak 1-1 cicának. Ellátásuk egyszerű – a kis cica jövevényt tanácsos 1o-12 napra zárt helyen tartani, utána többet nem megy el, kötődik az új otthonhoz, a cica tiszta állat, magát főként tisztán tartja. Cicáink legtöbbje féregtelenített, oltott, és    6 hónapos kor után valamennyi ivartalanított.
A közeli jövőben tervezzük egy külön cica ismerkedő nap megszervezését a lakosság részére, kedvcsinálónak szánjuk, hogy kedves, gyönyörű, simogatásra és szeretetre vágyó cicusaink legtöbbje mégis csak gazdihoz, saját otthonhoz jusson.