2016. május 8., 12:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A május 5-i közösségi tervezés kölcsönös bemutatkozással kezdődött. Nem csak a szervezők, Tóth Eszter, Avar Zoltán és Lukácsházi Gergely mutatták be magukat néhány szóban, hanem a tervezési alkalom résztvevői is elmondták, kik ők, mióta élnek a Füzesparkban, és mit szeretnek benne a leginkább.
A bemutatkozás után kiértékeltük a kérdőíveket, melyeket részben Füzespark utcáit járva, részben az április 30-i kitelepülés alkalmával, részben pedig online töltettünk ki a helyiekkel. Kirajzolódott, hogy főleg az „őslakosok” és az utóbbi években betelepültek vették a fáradtságot a kitöltésre, ahogy az is, hogy Füzespark mindenki szerint nagyszerű adottságokkal bír, noha most nincs a legjobb formában.
A válaszok alapján elkészítettük a terület probléma- és értéktérképét. Ebben színes, méretarányos körökkel szemléltettük a kérdőív alapján a kitöltők számára pozitív, negatív és vágyott dolgokat. A terület fő értékének a kitöltők nagy része a zöldfelületeket, csendes és nyugodt környezetet, a madárcsicsergést tartják. Kiderült, hogy a legnagyobb probléma a területen a parkolás, az utcák állapota, a hulladéktárolás nehézségei és a játszótér elavultsága.
A felmerült problémák egy részére megoldás lehet Füzespark lakó-pihenő övezetté nyilvánítása. Ez segítene enyhíteni a parkolási gondokat, csökkentené a gyalogosok és autósok közötti konfliktusok számát, és úgy jogilag, mint fizikailag rendezettebb viszonyokat teremtene. Lakó-pihenő övezetben az autóknak legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni, és az úton járda nincs, a gyalogosok az utat teljes szélességben használhatják.
A parkolóhelyekkel kapcsolatban egy újabb garázs építése is felmerült a lakók körében. Ennek a helye a jelenlegi garázssorral szemben, a benzinkút mögötti területen lehetne. Feltétele a Helyi Építési Szabályzat módosítása, ami idő kérdése, de megoldható.
Fontos és megoldandó problémaként szó volt még a szelektív hulladékgyűjtőkről. A lakók többsége nincs megelégedve a hulladékgyűjtők helyével és módjával. A kukák rossz helyen vannak, büdösek, nem csak a lakók használják. Sokan a zárható tárolóhelyek kialakításában látják a megoldást, míg mások a gyűjtők áthelyezését szeretnék. A következő alkalomra az önkormányzati hulladékgazdálkodási referens meghívását is tervezzük, aki szakmai tájékoztatást adhat az aktuális lehetőségekről.
A következő találkozóra május 9-én, hétfőn délután 17.30-tól kerül sor a Parola Vendéglőben. Ezen először a forgalmi és parkolási javaslatokat szeretnénk véglegesíteni, hogy aztán áttérhessünk a másik nagy téma, a közösségi terek ügyére.