2021. június 21., 10:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A „Városokkal a városokért” európai program befogadta Szentendre, Óbuda-Békásmegyer és Újpest közös konzorciumi pályázatát. A szentendrei távfűtőmű és vezetékrendszere az 1970-es évek elején készült, műszaki megoldásai, berendezései korszerűtlenek, teljes felújításra szorulnak. A korszerűsítés beruházási tervének elkészítésére pályáztak.

A szentendrei fűtőműben az 1972-ben és ’80-ban gyártott kazánok szolgálják ki ma is a távfűtést és a használati melegvízigényt mind a lakosság, mind az intézmények, valamint a V8 uszoda tekintetében. A kazánok a tervezett élettartamukat több mint tíz évvel túllépték, ennek is köszönhető, hogy a fűtőmű jelenleg alacsony hatásfok mellett üzemeltethető.

Az 1970-es évek elején készült távvezeték műszaki megoldásai mára jelentősen elhasználódtak. Az üveggyapottal hőszigetelt, betonalagútba fektetett acélcsövek teljesen elavult technológiának számítanak, és egyre sűrűbben okoznak csőtörést. A hálózat cseréje esetén a veszteségek legalább a felére csökkenthetők.

A jelenleg üzemeltetett távfűtőmű és a vezetékrendszer teljes felújításra szorul.

A június 16-i testületi ülésen napirendre került a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. hatástanulmánya alapján elkészült pályázati anyag. A beruházási terv elkészítésére Szentendre, Óbuda-Békásmegyer és Újpest közös konzorciumi pályázatot nyújtott be a European City Facility – „Városokkal a városokért” programra, amit befogadtak. Az Élhető Városokért Konzorcium keretében a „Fenntartható energetikai beruházások ösztönzése Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre területén” címmel benyújtott pályázat elbírálására várhatóan 2021. július-augusztusban kerül sor.