2021. augusztus 5., 10:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az országos központi szúnyoggyérítés keretében földi kémiai szúnyoggyérítés lesz Szentendrén 2021. augusztus 10-én, a napnyugta utáni időszakban. Rossz idő esetén a védekezést augusztus 11-12-re, ugyanabban napszakban tervezik.

A BM OKF szerződött partnerének, a Szerocor Konzorcium tájékoztatása szerint az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhészeket az önkormányzat értesíti.

Kérik a lakosságot, hogy…

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtsék össze, tegyék fedett helyre, vagy takarják le!
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában az ablakokat, ajtókat tartsák zárva, külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kapcsolják ki!
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt alaposan mossák meg!
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében ne tartózkodjanak!

FIGYELEM!
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyoggyérítő kezelés kiegészítéseként kérik az ingatlantulajdonosokat, hogy szüntessék meg az épületek körüli kisebb pangó vizeket, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az olyan kerti tárgyakat, amelyekben  összegyűlhet az esővíz.