2019. július 16., 10:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Magyarország Kormánya elrendelte az ország minden területén a csípőszúnyog gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít. Szentendrén a földi kémiai védekezés 2019. július 16-án, kedden a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2019. július 17-18. A földi kémiai irtások a napnyugta utáni időszakban történnek. A légi kémiai védekezés 2019. július 17-én, szerdán a napnyugtát megelőző időszakban lesz. Tartaléknapok: 2019. július 18-19. A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban történnek.

Magyarország Kormánya a szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, amely a szervezésre és lebonyolításra a PMG Szúnyogkontroll Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választotta ki.

A gyérítés földi és légi biológiai módszerekkel, valamint földi és légi kémiai módszerekkel a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A földi kémiai irtás során felhasznált készítmények: Deltasect 1,2 ULV. A légi kémiai kezelés során Deltasect 1,2 ULV készítmények kerülnek felhasználásra. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, és a környezetet sem károsítja. A szentendrei önkormányzat a 16/2017 (VIII.7.) EMMI rendelet alapján a szúnyoggyérítés előtt kiértesítette a méhészeket.

 

A földi kémiai védekezés 2019. július 16-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2019. július 17-18. A földi kémiai irtások a napnyugta utáni időszakban történnek.

 

A légi kémiai védekezés 2019. július 17-én a napnyugtát megelőző időszakban lesz. Tartaléknapok: 2019. július 18-19. A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban történnek.