2013. augusztus 26., 12:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Művészet és Mámor Gasztronómiai és Borfesztivál
Augusztus 30-31. és szeptember 1.

Művészet és Mámor címmel idén első alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – rendez Szentendre városa borfesztivált augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvény keretében.
Az mindenki számára köztudott, hogy Szentendre a művészek városa, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a borkészítésnek is évszázados hagyománya volt városunkban a 1882-es filoxérajárvány kezdetéig. A kül- és belföldön is híres, kiváló minőségű borok nemcsak egykor, de most, ezen a három napon is megtalálhatóak lesznek a városban, hiszen a Dunakorzó területén az ország több mint húsz neves pincészete és a város népszerű éttermei várják kínálatukkal a borbarátokat és a kulináris élvezetek híveit.
Ezen a hétvégén az egész Belvárost áthatja a fesztiválhangulat, ezért a kulináris élvezeteken felül számos egyéb zenei-, kulturális- és gyermekprogramból is választhatnak a Szentendrére látogatók. A Borkorzón így többek között katonazenekar és utcazenészek gondoskodnak majd a jó hangulatról, de lesz játszóház, pincetúra és borhajós program is.

Borkorzó a Dunakorzón

A Duna-parton az ország különböző vidékeiről érkező neves pincészetek várják a látogatókat. A Borkorzón az alábbi borászok kóstoltatják boraikat: ÁRPÁD PÁLINKAFŐZDE • BABITS PINCÉSZET • BEZERICS BORÁSZAT • BORmalom • BUJDOSÓ SZŐLŐBIRTOK • CSALLÓ PÁLINKAFŐZDE • FRITTMANN PINCÉSZET • FRÖCCSBÁR • GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE • GREGORIÁN PINCÉSZET • KOLONICS PINCÉSZET • MERFELSZ PINCÉSZET • NEMES NEDŰK BORSZAKÜZLET • PANNON TOKAJ PINCÉSZET • ROYAL TOKAJI BORÁSZAT • SCHIEBER PINCÉSZET • SZELESHÁT PINCÉSZET • TOKAJ-HÉTSZŐLŐ PINCÉSZET • VÁRKAPITÁNY PINCÉSZET • VINCZE PINCÉSZET • VINERI PÁLINKA ÉS BORSZAKÜZLET• VYLYAN PINCÉSZET
A nemes nedű kóstolása közben a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhatnak, hiszen a Duna-korzón található éttermek nyárson sült bárányt, bográcsban főtt hagyományos magyar ételeket, grillsütőn és faszénen készült ételeket kínálnak.

Gasztropiac a Lázár cár téren

A piac keretében elsősorban helyi- és környékbeli termelők kínálják majd kézműves termékeiket, így például kolbászokat, kecske- és tehénsajtokat, pástétomokat, krémeket, füstölt árukat, mézkülönlegességeket és különböző édességeket, csokikat.

Pincetúra és hajós programok a Dunán

A gyermekeket kalózhajós programmal várjuk, a felnőttek számára pedig igazi irodalmi csemegével készülünk. A város híres írója, Hamvas Béla tiszteletére összeállított program keretében A bor
filozófiája című kisregény részleteihez kapcsolódóan számos bor és bordalok élvezetére nyílik lehetősége az érdeklődőknek, akik a fesztivál végén akár hajótaxival is hazautazhatnak a Budapestre. Vasárnap délután pedig különleges sétára is sor kerül a Szeresd Szentendrét Egyesület szervezésében, melynek keretében megismerhetjük a föld alatti Szentendrét.

Részletes programok:
Minden, amit a Borkorzó programjairól tudni kell…

HAJÓS PROGRAMOK
a belvárosi révállomástól induló Klára kishajóval
Jegyek válthatók  a Tourinform Irodában (Dumtsa J. u. 22.) és a helyszínen

Augusztus 30. péntek
20.00 ESTI SÉTAHAJÓZÁS
Szentendre környékén. Időtartam: 1 óra.
Részvételi díj: 1200 Ft

Augusztus 31. szombat
16.00 KALÓZHAJÓ – 1,5 órás kalandtúra 3-14 éveseknek. Igazi kalózok, igazi hajó.
Részvételi díj: 2000 Ft

20.00 BOR ÉS FILOZÓFIA A DUNA HULLÁMAIN
Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretik a bort, az irodalmat és a filozófiát – mely három témát ezen az estén Hamvas Béla személye köti össze. A belvárosi révállomástól induló Klára kishajón Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvébe kaphatunk bepillantást. Az est házigazdája Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész lesz. A bor filozófiája című kötetből Kertész József előadóművész olvas fel részleteket, melyek mellé Pálmai Árpád, a Kecskés együttes tagja énekel bordalokat. Az irodalmi élvezetek mellett természetesen borkóstolásra is lesz lehetőség. A rendezvény időtartama körülbelül 1,5 óra. Részvételi díj: 2500 Ft/fő, amely 3 pohár bort tartalmaz. A kulturális élvezethez a borokat a szentendrei Borháló Kereskedés biztosítja.

22.00 HAJÓTAXI SZENTENDRÉRŐL BUDAPESTRE
Indulás: szentendrei révállomás
Érkezés: Budapest, Újpesti-öböl,
a Duna Plaza melletti kikötő
Menetidő: kb. 1,5 óra
Részvételi díj: 1500 Ft/fő

Szeptember 1. vasárnap
11.00  LOVAGI FÓRUM
A Városháza dísztermében az Európai Borlovagrend (mely a legrégebbi világi, a Szent György Lovagrend jogutódja) szervezésében, lovagi fórum kerül megrendezésre. A gyűlésen beszédet tart Pammer István, a Magyarországi Konzulátus vezetője, és Kellár F. János Immánuel, az Európai Borlovagrend Borbírája, nemzetközi borszakértő, aki a leendő Szentendrei Lovagi Szék várható vezetőjeként az alábbiakat mondta: „A fórum egyik fő célja, hogy több éves munka után megalakulhasson Szentendre városának lovagi széke, s ezzel a város egy olyan nemzetközileg is elismert és nemes szervezet láncszeme lehessen, mely több mint 27 országban van jelen és végez számos karitatív és becsülendő munkát amellett a misszió mellett, melynek középpontjában Európa szakrális itala,  a bor áll.”
A szervezők pogácsával, egy pohár borral, és sok szeretettel várják az érdeklődőket!

15.30 Szeresd Szentendrét Séták:
PINCETÚRA SZENTENDRÉN – SÉTA A VÁROS ALATT
Találkozás az Apor hídnál.
A sétát Czveiber Ferenc vezeti.
Részvételi díj: 600 Ft
Hozzatok magatokkal zseblámpát, mécsest, fejlámpát.
www.szeresdszentendret.hu

A Bortúra után Bordalok éneklése Waszlavik Gazember László kíséretével a Gőzhajó Kávézóban (Gőzhajó u. 3.)

A rendezvény 3 napja alatt keresse BORTAXINKAT és BORSOFŐRSEGÉLY  szolgálatunkat a Borkorzón!

Legyen Ön is a Borkorzó vendége
Szentendrén, VÁRJUK SZERETETTEL!
További információk a programfüzetben, illetve: Tourinform Irodában (317-965, 317-966), www.iranyszentendre.hu