2014. május 15., 16:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Balatonnál a viharos szél által okozott óriáshullámok öntötték el a déli parton lévő, mélyebben fekvő területeket. Már csaknem 200 kilométeres folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki jelentésében.

Az OVF azt írta: a Balaton vízszintjét “az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette”. Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél, s a kiömlött víz vissza tud húzódni a Balatonba.
Emellett jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 kilométeren, a Murán 43,4 kilométeren és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 kilométeres töltésen van elsőfokú készültség.
Az OVF tájékoztatása szerint a vasárnap reggeltől több hullámban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Jelenleg a Rába teljes hosszán 24 órás fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn.
Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám reggel 6 és 7 óra között tetőzött 350 centiméteres vízállással.
A csütörtökre előrejelzett nagy mennyiségű csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. A Sajó és a Hernád vízrendszerében árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek alakulhatnak ki. Emellett a következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450 centiméter alatti értékkel.
Az OVF azt írta: a legfrissebb előrejelzések alapján péntek reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 milliméternél is több csapadék várható a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A ciklon nyugatra tolódásával péntekre területi átlagban 20 millimétert meghaladó csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van kilátás, de további 18-20 milliméter csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében is. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben várható csapadék. Hétfőn már területi átlagban számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe – fejtette ki az OVF.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Forrás: MTI