2018. június 6., 11:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felhívás parlagfű-mentesítésre! Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. A hatóságok – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget fenti kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik a közérdekű védekezést, és ezzel egyidejűleg 15.000  Ft-tól 5.000.000  Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot szabnak ki.

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Bizonyára az Ön számára is ismert, hogy a parlagfű, virágzásának idején roppant kellemetlen tüneteket okozva sok ember életminőségét rontja, mivel virágpora a jelentős allergének közé tartozik.

A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek egészen október végéig tarthatnak.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a feladata.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) bekezdése szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A hatóságok – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget fenti kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik a közérdekű védekezést, és ezzel egyidejűleg 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot szabnak ki.

A jogszabályi előírások értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen, Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala (növény- és talajvédelmi hatóság) rendeli el.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy folyamatosan ellenőrizzék a használatukban lévő ingatlanokat, szükség esetén pedig tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek és végezzék el a parlagfű mentesítést.

 

Dr. Gerendás Gábor

jegyző