2022. október 15., 17:44

Nem keresi fel a számlálóbiztos azt, aki online kitöltötte és beküldte a népszámlálási kérdőívet. A számlálóbiztosok csak az online önkitöltés időszakának zárultával, október 19. után keresik fel azokat  a címeket, ahonnan nem érkeztek be kérdőívek, és névre szóló igazolvánnyal igazolják magukat. A népszámlálásra hivatkozva csalók próbálhatnak bejutni a lakásokba.

Ne dőljön be a csalóknak!

Aki online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, és arról visszaigazolást is kapott, azt nem keresi fel számlálóbiztos.

A számlálóbiztosok legkorábban október 20-tól, csütörtöktől várhatók, náluk sorszámozott, névre szóló számlálóbiztosi igazolvány lesz, a népszámlálás hivatalos logójával ellátott, „népszámlálás 2022” feliratú nyakpánt és az adatok felvételére táblagép.

A számlálóbiztosi igazolvány két oldalának képe

A számlálóbiztos azonosítására szolgál a számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes.

Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót.

Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is.

A számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon (ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80-080-143) is ellenőrizni lehet.

A gyanús esetekben pedig célszerű lehet bejelentéssel a rendőrséghez fordulni.

A számlálóbiztosok az eredeti terv szerint október 17. és november 20. között, az online kitöltési szakasz meghosszabbítása miatti módosított rend szerint október 20. és november 20. között hétköznap és hétvégén keresik fel a háztartásokat.

Annak érdekében, hogy ne váljon trükkös csalás áldozatává, készüljön fel a számlálóbiztos fogadására.

Tájékozódjon hiteles forrásból:
https://nepszamlalas2022.hu/
https://nepszamlalas2022.hu/osszeiroi-segitseg

Október 16. vasárnap éjfél helyett október 19. szerda 10:00 óráig kitöltheti online a kérdőívet: https://belepes.nepszamlalas2022.hu/login