2013. február 26., 12:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az úszást, a sportot szerető emberek körében ismerősen cseng Fehérvári Balázs neve. Tudjuk róla, hogy a Jövő SC Veolia úszóedzője, hogy tanítványai számtalan európai címet, világ- és olimpiai helyezést értek el szakmai irányítása alatt, tudjuk róla, hogy Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Verrasztó Dávid edzője, hogy évekig nála úszott Jakabos Zsuzsanna. Tudjuk róla, hogy Széchy Tamás tanítványa, a Széchy-program szakmai továbbvivője, a magyar úszósport egyik legígéretesebb szakembere. Tudjuk, hogy a Magyar Edzők Társasága, a Mesteredzői Kollégium döntése alapján, kiemelkedően eredményes, nemzetközi színvonalú oktató-nevelő tevékenységének elismeréséként Mesteredző kitüntető címet adományozott Fehérvári Balázsnak. De azt sokan nem tudják, hogy Fehérvári Balázs milyen módon kötődik Szentendréhez. A vele készült beszélgetésben erre is választ kapunk.

Hogyan került az ELEVENEK SE-hez?
Sok éve élek családommal Pomázon. Amikor megkeresett Mihály Norbert (Norbi bácsi), a sportegyesület elnöke, hogy úszóiskoláján belül szeretné elindítani a versenyúszást, örömmel vállaltam a szakmai irányító szerepét.

Miért vállalta el a felkérést?
Először is fontos számomra, hogy pomázi lakosként szakmailag is támogassam a környékbeli gyerekek úszásoktatását, sportolását. Fontos azért, mert manapság egyre kevesebben járnak sportolni. A rendszeres sportolás nem csak a gyermektől követel áldozatot, hanem a szülőtől is: a mai rohanó világban nem egyszerű a külön programok megszervezése. Azonban azt is tudom, hogy a gyerekek mentális és fizikális egészsége szempontjából megéri az áldozatot. Arról nem is beszélve, hogy a mai világban egyre több a kallódó, a cél nélküli, az árral sodródó fiatal. Mindig azt szoktam mondani, hogy lehet, hogy nem lesz olimpiai, Európa-bajnok a kisgyermek, de azt garantálhatom, hogy jó társaságban, jó szakemberekkel, jó emberekkel lesz körülvéve, akik vigyázó szemekkel figyelnek rá. Mihály Norbert és az ELEVENEK SE edzői olyan pedagógusok, úszóedzők, akik fontosnak tartják, hogy a tanítványaik ne csak szakmailag, hanem emberileg is fejlődjenek, hogy a gyermek jó kezekben legyen.

Talált tehetséges gyermekeket az egyesületben?
A Héraklész program egyik vezetőjeként fontos feladatomnak tartom a tehetségek felkutatását, minden lehetőséget megragadnok, hogy az úszósport utánpótlását biztosítsam. Örömmel vettem, hogy az ELEVENEK SE első versenyúszás válogatóján – 2012 szeptemberében -, több olyan gyermeket láttam-láttunk, aki tehetséges, aki megállja az országos élvonalban a helyét.  Ezen a válogatón 16 olyan úszóban láttunk fantáziát.

Milyen eredményeket értek el idáig?
Négy hónap munka után a versenyúszók egy részével elindultunk a székesfehérvári országos, korosztályos úszóversenyen, ahol nemcsak jó helyezéseket, de két bronzérmet is elhoztunk, két úszónk pedig – Domján Dávid és Katula Balázs – felkerült az országos ranglista első 10 legjobb úszója közé. Hangsúlyozom, hogy mindez négy hónap munka után. De nem csak ezt könyvelem el eredményként. Mihály Norbert vezetőedző és Nagy Bernadett úszóedző segítségével olyan csapatot kovácsoltunk, akik tűzön-vízen át küzdenek egymásért, a versenyeken egymásnak szurkolnak, akiknek fontos a hova tartozás, a csapatszellem, akik szeretnek együtt lenni, és ahol a szülők is jól érzik magukat. Összességében ezt tartom eredménynek.

Mi a siker az Ön számára Szentendrén?
Sikeresek a versenyúszóink, akik hidegben-melegben, iskolai dolgozat előtt és után örömmel jönnek az edzésekre, siker az, hogy küzdenek azért, hogy a legjobbak legyenek, siker az, hogy az úszóiskolában is látjuk már azokat a tehetséges gyerekeket, akikkel foglalkozni kell.

Mit szeretne elérni, mi a cél?
Az ELEVENEK SE és az én közös célom is az, hogy az úszósportot népszerűsítsük környezetünkben, hogy megmutassuk azt, hogy úszni jó, hogy minél több egészséges és vidám gyermekkel foglalkozzunk.  Cél az, hogy olyan tehetségeket találjunk és neveljünk, akire méltán lehet büszke Szentendre városa és környéke! Ezért az ELEVENEK SE szakembergárdája folyamatosan várja azokat a 6 és 10 éves korú fiúkat és lányokat, akik már rendelkeznek úszástudással, szeretik a vizes közeget, szeretik a kihívásokat, s akik szeretnének versenyszerűen úszni.
A versenyúszással és az úszásoktatással kapcsolatos információ a www.elevenekse.hu oldalon található.

Az ELEVENEK SE első sikere

Január 26. 8-11 éves korosztályos úszóverseny, Székesfehérvár

Több száz kisgyermek mérte össze úszástudását a Székesfehérvárott rendezett korosztályos országos úszóversenyen. Az ELEVENEK SE kis versenyúszói 4 hónap munka után két bronzérmet és számos helyezést hoztak el erről a neves versenyről.
Legeredményesebb versenyzőink:
Katula Panni  (2006) hátúszás 3. hely, gyorsúszás 3. hely
Domján Dávid  (2004) hátúszás  5. hely, gyorsúszás 7. hely, mellúszás  10. hely
Katula Balázs (2004) mellúszás 9. hely
Felkészülésüket Fehérvári Balázs mesteredző, Mihály Norbert vezetőedző és Nagy Bernadett testnevelő-úszóedző segítették. Az ELEVENEK SE csapata bebizonyította, hogy van helye az országos élvonalban. Köszönjük az együttműködést és a támogatást Szentendre városának és a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontnak. Bízunk abban, hogy az ELEVENEK SE versenyzői és szakemberei lelkiismeretes és kitartó munkája tovább öregbíti Szentendre város hírnevét.