2015. augusztus 24., 13:18

Nagy sikerrel zárult a Pilis Parkerdő Zrt. Bajnán megrendezett házi fakitermelő versenye, melynek az volt az egyik célja, hogy bemutassa az erdei munkák legveszélyesebb tevékenységét, a fakitermelést. Emellett a versenynek fontos szerepe volt abban is, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos munkavégzés fontosságára, és az erdei munkák során a szakképzett munkaerő nélkülözhetetlenségére. Az I. Parkerdő Kupa Fakitermelő Versenyt az erdőgazdaság hagyományteremtő céllal szervezte, a rendezvényhez a bajnai falunap és az Andreas Stihl Kft. támogatása biztosított méltó keretet.

Az esős idő után motorfűrészek zaja verte fel a csendet az egykori ördöglovas, Sándor Móric bajnai kastélyának kertjében. A Pilisi Parkerdő Zrt. a regionális STIHL fakitermelő versenyek mintájára szervezett „házi” fakitermelő megmérettetésén az erdőgazdaság szinte összes erdészete képviseltette magát, így 9 csapat mutathatta meg szakmai tudását és adhatott számot szakmai felkészültségéről. A látványos összecsapás szigorú szabályok szerint zajlott, hiszen a gyorsaság mellett az erdőben történő biztonságos munkavégzés követelményeire is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők. Az erdei munkavégzés komoly szakértelmet kíván, amire az idei évben a jégkár-elhárítási munkák is felhívták a figyelmet, hiszen a fakitermelőknek sok helyen megdőlt, egymásra dőlt, törött fákat kellett feldolgozniuk az erdőgazdaság területén. Ezért a szakmai tudás elmélyítése az egyik célja a Pilisi Parkerdő által szervezett versenyeknek, melyek közül a tavaszi, ún. „jelölőverseny” az erdész szakszemélyzet számára szól, míg a most induló fakitermelő versenyek az erdőben dolgozó fakitermelő szakemberek tudását teszi próbára.

A két versenyszám több fordulóban zajlott. A motorfűrész láncvezető lemezének megfordítása nagy kézügyességet és precíz kézmozdulatokat igénylő feladat, de a versenyszámok között kétségkívül a kombinált darabolás volt a leglátványosabb elem: ebben a számban ugyanis a versenyzőknek egy e célra kialakított rönkből kell két vágással (egyet alulról, egyet felülről úgy, hogy éppen középen érjen össze a két vágás) egy körlapot levágni, és a két vágásnak egybe kell esnie. Ezután következik a két, egyenként 4m hosszú rönk gallyazása, majd ezek méretre vágása (hosztolása) és hasítása. A félbehasított fát pedig sarangba rakják össze a versenyzők. Amint a feladat összetettségéből is látszik, itt az erő és a csapatmunka alkotta összhang volt az, ami sikerre vitte a győztes csapatot.

Az első helyezett a Bajnai Erdészet fakitermelő csapata lett, akik a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Andreas Stihl Kft. által felajánlott, mintegy 80.000 Ft értékű ajándékot vihették haza.

A fakitermelő verseny végén a STIHL Timbersports szakavatott versenyzői tartottak bemutatót, melyen hazánk válogatott fakitermelői kápráztatták el tudásukkal és ügyességükkel a nagyérdeműt. A falunapon adták át továbbá a Bajnáért emlékérmet, a község legrangosabb kitüntetését, a nap további részében pedig Buday Péter mesterszakács méltatta a főzőverseny résztvevőinek ételkölteményeit.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
csü 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 07

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.