2020. február 5., 13:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Február 4-én, a viharos időjárást követően közel száz esetben kellett beavatkozni a tűzoltóknak Pest megyében. Ebből nagyon sok esetben Szentendrén és a mellette lévő településeken okozott gondot az erős szél. Szentendrén a Kovács László utcában egy 20 méter magas fa vezetékre, úttestre dőlt, a Pomázi úton egy 12 méter magas fa úttestre dőlt, Tegez utcában egy 8 méter magas fa úttestre dőlt, Szentlászlói úton egy 15 méter magas fa veszélyes megdőlt, Bükkös parton egy fa villanyvezetékre dőlt, a Csóka utcában egy 15 méter magas fa másik fára dőlt, a Csalogány utcában egy 7 méter magas fenyőfa épület felé dőlt, és szintén a Barcsay Jenő téren 12 méter magas fa kerítésre dőlt.

Szentendrén kívül Tahitótfaluban, Leányfalun, Szigetmonostoron avatkoztak be a szentendrei hivatásos tűzoltók. A hivatásos tűzoltók munkáját nagyon sok esetben a szentendrei, leányfalui önkéntes tűzoltók is segítették.

Az előrejelzések szerint február 5-én szintén erős, olykor viharos erősségű szél várható. Kérjük, hogy az időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük, figyeljék közleményeinket.

A védekezéssel kapcsolatosan az alábbi linken tájékozódhatnak: https://katasztrofavedelem.hu/291/katasztrofatipusok-szelvihar

Forrás: Csámpai Attila tű. százados, megyei szóvivő

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság