2016. január 12., 15:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sorozatunkban az egyéni körzetekben megválasztott képviselőket kértük meg, hogy számoljanak be a megválasztásuk óta eltelt egy év távlatában a tevékenységükről, a körzetükben történt fejlesztésekről, a közeljövő terveiről.

bodaaniko

2. számú választókörzet:
Boda Anikó

• Az elmúlt egy év alatt milyen változások történtek a körzetében?
Választási ígéretemhez híven megkezdtük a körzet virágosítását: a 11-es melletti villanyoszlopokra ebben a körzetben is futó muskátlik kerültek, a főút mellett nagy tulipánágyást alakítottak ki, melybe később egynyári növényeket ültettek. Lakossági összefogással a beton virágtartókba is ültettünk, s locsoltuk a növényeket. Megkezdődött az út menti fák metszése, gondozása is.
A Föld napja alkalmából a körzet hat pontján végeztünk tavaszi takarítást, de év közben is folyamatos volt a közterületek rendbetétele, a fűkaszálás, az illegálisan lerakott hulladék elszállítása.

bodabuszvaro

A körzet új – paddal ellátott – buszváróval is gazdagodott

A Dera-patakon átívelő híd könnyebb megközelítése érdekében három lépcsőt építettünk rámpával, összekötő járdákkal. A korlátok még ebben a hónapban kerülnek felszerelésre. A lépcső folytatásaként az Interspar felé vezető járdát tavasszal készítjük el.
Karácsony előtt adtuk át a Rózsa utcában elkészült 25 méteres járdát, és idén is folytatjuk az utak, járdák javítását, építését.
A körzetben található nyitott vízelvezető árkok lefedéséhez elkészültek a tervek, a mintadarabok, megtörtént a töréspróba, folyamatban vannak az ezzel kapcsolatos megbeszélések. Ezt a hatalmas munkát két okleveles gépészmérnök társadalmi munkában végezte, saját költségen. A lefedésre váró árkok hossza kb. 1700 m (5600 fedél).
Pirk Ambrus elkészítette a körzet közösségi parkjának a tervét, mely a Stromfeld- Móricz-Patak utcák kereszteződésében fekszik, melyet idén tavasszal szeretnénk megvalósítani.
• A körzetben milyen fejlesztést tart még fontosnak?
2016-ban a Dera-patak–Nádastói csatorna tisztítása, a zsilipjavítás a legsürgősebb feladat, valamint utak, járdák építése, melyeket szeretnénk lakossági összefogással, az 1+1 program keretén belül elvégezni. Dédelgetett tervem a játszótéren egy grund kialakítása a gyermekek mozgásigényét figyelembe véve.

• Elégedett az elért eredménnyel?
2015-ben a városi ügyfélszolgálatra 169 bejelentés érkezett a körzetemet érintően, ebből 142-t megoldottunk. Szeretnék köszönetet mondani a körzetben lakóknak, a VSZN Zrt. és az önkormányzat vezetőinek és munkatársainak a folyamatos segítségükért, amellyel egész évben támogatták a munkámat. Úgy gondolom, hogy csak ilyen összefogással lehet a 2016-os feladatokat is elvégezni.

• Ön első alkalommal képviselő. Ilyen munkára számított?
Ilyenre számítottam, és nagy örömmel és lelkesedéssel végzem a munkámat. Úgy gondolom, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a körzetben lakókkal, a Városi Szolgáltató munkatársaival. Hetente körbejárom az utcákat, figyelemmel kísérem a jelzett problémákat, és mindent megteszek a mielőbbi megoldásért.

 

kun-csaba
3. számú választókörzet:
Kun Csaba

• Az elmúlt egy év alatt milyen változások történtek a körzetében?
A lakók számára talán a járda- és útfelújítások voltak a legfontosabbak. Új járda épült a Csabagyöngye utca alsó szakaszán, a felső részén pedig felújítottuk a régit, és elkészült a Vasúti villasori járda akadálymentesítése is – mindezek teljes egészében önkormányzati finanszírozásban. A Nagyvárad utca szilárd útburkolatot kapott, ezt nemrégiben, karácsony előtt adtuk át. A felújítás az 1+1 program keretében történt, tehát a költségek – hozzávetőlegesen 4 millió Ft – egyik felét az önkormányzat, másik felét a lakosok állták. Örömteli, hogy a csatornaépítés után közvetlenül sikerült megvalósítani, még a tél beállta előtt, és a kiválasztott helyi vállalkozó jó minőségben végezte el a munkát.
A Vasúti villasoron az elöregedett nyárfák helyére már elültették a Dunakorzóról áttelepített platánok egy részét. Itt már korábban elkezdődött egy zöld sáv kialakítása a lakóövezet és a kereskedelmi-szolgáltató – köznyelven ipari- – övezet elkülönítése érdekében, a tujafák ültetését idén is folytatjuk.
A Hév-állomásnál lévő aluljáró átépítése folyamatban van, ennek következtében a városnak új fogadóarca lesz. Utána a HÉV-állomás környékének az arculatát is szeretnénk tovább javítani.
A focipálya a Dunakanyar SE gondozásában folyamatosan megújult, sikeres pályázat esetén pedig hamarosan műfüves pálya épülhet, amely jelentősen növeli a körzet sportolási lehetőségeit.

• A körzetben milyen fejlesztést tart még fontosnak?
Szívügyem a gyalogos közlekedés segítése, biztonságosabbá tétele, ezért továbbra is szorgalmazom a körzet járdáinak felújítását. Több földes út is van a körzetben – a Szofrics, a Nagybányai, a Pipacs utca felső része, a Nagyvárad utca alsó része, a Debreceni, a Pomázi köz – amelyeket szeretnénk az 1+1 programban felújítani, már több utca lakói jelezték, hogy részt vennének az úttársulásban.
Neuralgikus pont a HÉV-állomás környéke, ahol évek óta rendezetlenek a viszonyok, nagyon kevés például a parkolóhely. Itt számolunk azzal a lehetőséggel, hogy a volt Tüzép-telep lakócélú beépítésével jelentős parkolófelület kerülhet önkormányzati tulajdonba, s így megszűnne a jelenlegi kaotikus állapot, talán még ebben a ciklusban.
Balesetveszélyes gyalogátkelőhelyek vannak a Kálvária úton és Római sáncon. Vizsgáljuk egy zebra kialakításának a lehetőségét a Kun utcánál, illetve a Kálvária és a Pomázi út kereszteződésében lévő zebránál forgalomlassítással kívánjuk csökkenteni a balesetveszélyt.
A Római sánc és a 11-es főút találkozásánál a burkolat felgyűrődött, szükséges a felmaratása, újraaszfaltozása. A Bimbó utcában a mart aszfaltos burkolatot szilárd aszfalttal szeretnénk véglegesíteni, ami azért is fontos, mert közintézmény van az utcában.

• Elégedett az elért eredménnyel?
Ismerem az önkormányzat pénzügyi helyzetét és lehetőségeit, ezért úgy gondolom, ha ilyen ütemben tudunk haladni, a ciklus végére látványosan javulhat a közlekedési helyzet a körzetemben, és akkor elégedett is leszek az eredménnyel.

DSCF1763

Nagyvárad utca (bár a fotón kevésbé látszik, a hó alatt szép új útburkolat van)