2013. május 11., 06:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új tudásközpontját pénteken Szentendrén.

A 2,4 milliárd forintos beruházás egy projektrendszer része, amelynek célja egy olyan innovációs park létrehozása, ahol az építéssel, építőiparral foglalkozó vállalkozások, K+F tartalmú szolgáltatási szervezetek, felsőoktatási és átképzési intézmények nemzetközi színvonalú térségi bázisa jöhet létre. A most átadott épületet létrehozói a hazai energiatudatos építés bemutatóhelyévé szeretnék tenni.

Fotó:Bartolf Ágnes

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára az épület átadásakor az 50 éve létrehozott ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. fejlesztés- és energiapolitikában betöltött szerepét méltatta. Kitért arra is, hogy a szentendrei ipari park területén kidolgozott többelemű innovációs projektrendszer összhangban áll a kormányprogramban megfogalmazott célkitűzésekkel. Sárközi Károly, az ÉMI vezérigazgatója a fejlesztésről úgy nyilatkozott, hogy az meghatározó központja lesz a jövő építőiparának. A további tervekről elmondta, hogy céljuk egy új laboratóriumi egység, valamint egy referenciapark létrehozása. A tudásközpont igazgatója, Matolcsy Károly köszöntőjében hangsúlyozta, hogy kettős feladat előtt állnak: összegyűjteni és rendszerezni a meglévő tudást, illetve új ismereteket létrehozni, s ezekben nagy szerepe van az egyetemekkel való együttműködésnek, a graduális és posztgraduális képzéseknek, valamint a konferenciáknak.

Fotó:Bartolf Ágnes

Az összesen 5685 négyzetméteres épület építészeti és technológiai módszereiben is a legmodernebb környezettudatos és energiahatékony megoldásokat valósítja meg – közölte az igazgató. Az ipari parknak otthont adó Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc köszöntőjében kiemelte, hogy a társaság a város egyik legfontosabb partnere.

A fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió PIME’S (Concerto) projektje révén 50 százalék támogatás érkezett, az önerővel együtt a beruházás értéke 1,817 milliárd forint. A teljes beruházás értéke a járulékos infrastrukturális projektelemekkel együtt meghaladja a 2,4 milliárd forintot. A teljes egészében állami tulajdonú cég árbevétele tavaly 2 milliárd forint volt.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)