2019. szeptember 2., 10:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2005 óta, tehát immár 14. éve vesz részt a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete szervezésében szentendrei csapat az izgalmas, 14 európai ország kisvárosait képviselő Európai Népek Fesztiválján, melynek minden évben más tagország ad otthont, s melyet 2011-ben nálunk is megszervezett az egyesület (reméljük, még sokan emlékeznek a rendezvénynek – a folyamatos esők ellenére – fergeteges hangulatára!).

Idén nagy várakozással indult útnak 23 fős társaságunk, hiszen legtöbbünk számára Portugália még ismeretlen ország volt, s mivel a fesztivál erősen helyhez kötött, többen hamarabb indultak el, vagy meghosszabbították az ott-tartózkodásukat, hogy más városokat, főként Lisszabont és Portót is meglátogathassák. Cantanhede egy gyönyörű kisváros, Portótól 80 km-re délre, az óceántól mindössze 20 km-re, sok középkori műemlékkel, s közterein még több kortárs művészeti alkotással!

A fesztivál menetrendje évek óta állandó: az első délelőtt ökumenikus istentisztelet, délután látványos felvonulás nyitja meg az eseményeket, a további napokon sport és kulturális versenyek követik egymást. Idén foci, kosárlabda, úszás, pétanque és az óceán partján megrendezett strandröplabda mérkőzések voltak, és most is meghirdették a várost és / vagy a fesztivált megjelenítő – természetesen a helyszínen készült – festmények és fotók versenyét is. A résztvevő országok csapatainak lehetőleg a saját folklórt vagy más kulturális hagyományt bemutató színpadi produkcióval is fel kellett, hogy készüljenek (a szentendreiek az 1970-es években kibontakozó táncház-mozgalmat mutatták be, s persze megtáncoltatták a nézőket is), volt főzőverseny és hagyományosan megnyílt az Eurovillage, ahol hazai gasztro- és kézműves termékeket árusíthattunk. Egy napot a környék megismerésének szentelhettünk, ez idén vagy a számunkra különleges óceánpart, vagy a csodálatos portugál egyetemi város, Coimbra felfedezését tette lehetővé.

A csoport kis létszáma ellenére jól szerepelt, nyilvánvalóan nem vehettük fel a versenyt az 50 fős, „specialistákat” is felvonultató nagy delegációkkal, ennek ellenére örömmel konstatálhatjuk, hogy az erős középmezőnyben végeztünk; Kertész Kata festménye a második helyezést érte el, kosárlabda csapatunk pedig a 4. helyen végzett, s a sokféle rafinált, tengeri herkentyűs gasztro-csodák között osztatlan sikert aratott a magyar csörögefánk.

Sok különleges élményben volt részünk Portugáliában, de volt néhány zavaró tényező is: a máshol kiemelt eseményként kezelt European Peoples’ Festival Cantenhede-ben egy országos ipari és mezőgazdasági vásár, a hatalmas Expofatic keretében és területén került megrendezésre, s ez nem kicsit csökkentette a fesztivál súlyát. Az Eurovillage-ba például csillogó-villogó traktorok és eladásra szánt pónik, lovak és egyéb háziállatok után lehetett megérkezni, a színpadi bemutatók pedig a legnagyobb portugál pop-sztárokkal kellett versenyezzenek…

Nehezen szoktuk meg a szervezési hiányosságokat, a kissé lazán kezelt időpontok és helyszínek többszöri megváltoztatását is, de mivel mi végül is a fesztiválra, s nem utolsó sorban a régi barátokkal találkozni utaztunk oda, mindezeken hamar túltettük magunkat. Mindnyájan úgy búcsúztunk a szervezési anomáliák ellenére többségükben hiper-kedves vendéglátóinktól és a résztvevő további 13 ország (Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Olasz ország, Skócia és Spanyolország) csapataitól: viszontlátásra, jövő júliusban a finnországi Raaseporiban!

Nem utolsósorban szeretnénk megköszönni Szentendre Város Önkormányzata támogatását, mely jelentős mértékben hozzájárult a 2019. évi Európai Népek Fesztiválján való részvételünkhöz.

Krizbai Éva