2024. január 11., 10:51

A MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) Pest Vármegyei Szervezetének hagyományos programja a tragikus hadművelet katona és munkaszolgálatos áldozatainak és túlélőinek emléke előtt tiszteleg. Az idei, 81. évfordulóra tervezett emléktúra Budakalász-Pomáz-Szentendre vonalon haladva január 13-án, kora délután érkezik városunkba: a megemlékezést a Sztaravodai úti emlékműnél tartják. 

2024. január 13-án (szombat) a Budakalász-Pomáz-Szentendre, és január 20-án a Pilisvörösvár-Pilisszentiván-Piliscsaba menetvonalon szervezik az emléktúrákat, amelynek résztvevői az érintett települések hősi emlékműveinél, kiemelt katonai síremlékeinél az előre egyeztetett időpontig bevárják egymást és a városok vezetőivel, polgármesterekkel közösen helyezik el az emlékezés koszorúit, és gyújtanak mécsest.

A Budakalászon 8:30-kor kezdődő megemlékezés és a pomázi helyszínek érintése után 11:05 órakor indul a menet Pomázról Szentendrére. A résztvevők várhatóan 13.00 órakor érkeznek a Sztaravodai úti emlékműhöz. A hősi emlékműnél a koszorúzó megemlékezés és mécsesgyújtás résztvevője lesz Fülöp Zsolt polgármester.

A doni hősök emléktúra nem politikai, hanem hagyományőrző, a katonai emlékezet fenntartását szolgáló civil rendezvény, ezért a megemlékezések során csak a szervezők és a szervezők által felkért személyek tarthatnak rövid, mindenféle politikai megnyilvánulástól mentes emlékező beszédet, és helyezhetik el koszorúikat.

A MATASZ tájékoztatója az emléktúráról ITT.

Borítóképünk a 2023. évi doni hősök emléktúrán, a Sztaravodai úti emlékműnél készült.