2023. május 18., 17:57

Operaáriával és virággal emlékezünk a Riverside stégnél május 20-án szombaton délután 16 órakor a szentendrei városfejlesztés atyjára, Ábrányi Emilre és feleségére Wein Margitra.

Ábrányi Emil, korának ünnepelt költője életének utolsó másfél évtizedét töltötte Szentendrén, és a helyi Városfejlesztő Egyesület elnökeként aktívan részt vett a közéletben. Szoros barátságot ápolt Dumtsa Jenővel, mindkettejükről még életükben utcát neveztek el. Az Ábrányi villához (szülőotthon) vezető utca máig a nevét viseli.

A költő 1920. május 20-án hunyt el, halálának évfordulóján az idén is, ahogy minden évben, egy szál virággal emlékezünk rá a Riverside stégnél. A szombaton 16 órakor kezdődő eseményre tisztelettel várja a szentendreieket Fülöp Zsolt polgármester.

Az idei különleges megemlékezés lesz, ugyanis nemcsak az egykori városszépítő, hanem felesége, a kitűnő hangú operaénekes, Wein Margit előtt is tisztelgünk.

Wein Margit, az operaénekes

A szép hangú leány énekesi tanulmányait a Zeneakadémián végezte, közben 1882-ben feleségül ment ifj. Ábrányi Emil költőhöz. 1884. április 1-jétől a Nemzeti Színház szerződtette, majd ugyanebben az évben az újonnan megnyíló Magyar Királyi Operaház tagja lett, ahol 1899-ig énekelt. Népszerű, ünnepelt énekesnő volt, 1897-ben Bécsben is vendégszerepelt – a Theater an der Wienben a Bajazzók Neddájaként –, de fellépett Kolozsvárott is.

Elsősorban szubrett- és koloratúrszoprán szólamokban aratta sikereit, repertoárján többek között a következő szerepek sorakoztak: Melinda (Erkel: Bánk bán), Gara Mária (Erkel: Hunyadi László), Papagena (Mozart: A varázsfuvola), Cherubin (Mozart: Figaro házassága), Zerlina (Mozart: Don Juan), valamint Donizetti Lammermoori Luciájának és Puccini Manon Lescaut -jának címszerepe.

Elbűvölte Puccinit

A Vasárnapi Újság 1894. október 7-i száma így ír pályafutásáról: „Mikor tíz évvel ezelőtt a nemzeti színház operájánál tette első színpadi kísérletét, kevesen hitték volna, hogy a csekélyke hanggal rendelkező fiatal asszonyka tíz év múlva az opera kiváló tagja lesz. De megtörtént. A hang megizmosodott s kiváló művésznői tulajdonai érvényre jutottak. A konzervatóriumot végzett fiatal leány, ki hamarosan férjhez ment s már-már hátat fordított a művészi élet csábjainak, gyors emelkedéssel díva lett. A legszebb sikereket mint szubrett-énekesnő aratta, de kísérletei a koloratur, sőt a drámai szakban is beváltak. Midőn tavaly Manon Lescaut czimszerepét énekelte, a jelenvolt szerző, Puccini, el volt ragadtatva alakításának művészi volta által.”

1899 után már nem lépett fel többet az Operaházban. 1901-től a Zeneakadémia tanára lett, ahol 1920-ig tanította növendékeit az éneklés fortélyaira. Férjével, ifj. Ábrányi Emillel Szentendrén élt a ma is álló Ábrányi-villában. Wein Margit szép hangjában sokszor gyönyörködtek a környék lakói, 1912-ben járt náluk vendégségben Puccini.

Bohémélettel emlékezünk

Emlékezvén Wein Margitra ezen a jeles napon Puccini Bohémélet című operájából Bojtos Luca éneki el Mimi áriáját. A fiatal tehetség a 2017-es Házy Erzsébet Nemzetközi Énekverseny opera kategóriájának győztese, a Budapesti Operettszínház szólistája. Az Operettszínház színpadán már gyerekkorában, A muzsika hangja című darabban bemutatkozott. 2015-ben elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekművész szakát, azóta számos operában is láthatta a közönség. A Nagymező utcai teátrumba 2018-ban, A Notre Dame-i toronyőr című darabban tért vissza.