2015. május 1., 17:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az 1944-ben elhurcolt, hajdani szentendrei zsidó szomszédainkra való megemlékezés és a helytörténeti kiállítóhely megnyitás alkalmából megtelt a Hunyadi utcai Szántó-ház udvara április 17-én.

A Vujicsics együttes zenei bevezetője után a kiállító emlékoszlopok képernyőin a békebeli évek és a vészkorszak dokumentumképeit láthattuk. A vitrinekben – többek között – szentendrei művészek kerámiáit mutatta be a Magyar-Izraeli Baráti Társaság szentendrei egyesülete. Ezt követte a felolvasás, mellyel a csupán  vallásuk miatt elpusztított 179 polgártársunkra emlékeztünk.

szanto1
A nevek mellett – a kutatásoknak köszönhetően – az elhurcoltak életkorát és foglalkozását is megismerhette a hallgatóság. Idén a felolvasásban 18 szentendrei lakos vett részt, köztük alpolgármesterünk, Gyürk Dorottya, valamint egy tahitótfalui lakos, mivel onnan, illetve a leányfalui, pócsmegyeri, visegrádi, szigetmonostori zsidókat is Szentendréről vitték el.
Az eseményen résztvevők átvehették az ez alkalomra elkészült „Szomszédaink voltak – Szentendre zsidósága” című zsidó helytörténeti kiskönyvet, mely reményeink szerint beilleszkedik majd városunk sokszínű helytörténetébe.

Vajda János