2016. január 18., 15:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

rendorseg2Eltévedt kiránduló Dobogókőn

A Szentendrei Rendőrkapitányságra 2016. január 16-án 18 óra 25 perckor egy aggódó édesapa tett bejelentést, hogy a fia a Dobogókőt körülhatároló erdőbe ment egyedül kirándulni, azonban a mobiltelefonján értesítette őt, hogy eltévedt, nem tud tájékozódni.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Pomázi Rendőrőrsének két jó helyismerettel rendelkező járőre telefonon keresztül felvette a kapcsolatot a 20 éves kirándulóval, akitől megkíséreltek minél több információt beszerezni a tartózkodási helyére vonatkozóan, azonban a férfi a történtek miatt zaklatott állapotban volt, emiatt nehezen lehetett vele kommunikálni.

A rendőrök elindultak egy olyan erdei útvonalon, melyről feltételezték, hogy a férfi tartózkodhat. Az eltévedt kirándulót így közel másfél óra keresés után sérülésmentesen megtalálták, akit ezt követően egy dobogókői szállodába vittek, ahol a szülei már vártak rá.

Kábítószert tartott magánál

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytatott kábítószer birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 31 éves pomázi lakos ellen.

Istvánt 2015. szeptember 13-án 15 óra 20 perckor a rendőrök igazoltatták Budakalász, Erdőhát utcában, mivel a motorkerékpárjával úgy közlekedett, hogy azon hatósági jelzés nem volt. A rendőrök a férfi ruházatának átvizsgálása során, az övtáskájában alufóliába csomagolt kábítószergyanús növényi anyagmaradványt találtak. A 31 éves férfit a rendőrök elfogták és előállították.

A lefolytatott eljárás során az igazságügyi szakértő K. István szerveztében kannabisz származékot mutatott ki, valamint a férfitól lefoglalt kábítószergyanús növényi származék is kábítószernek minősülő anyag volt.

A vizsgálók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene a napokban befejezték az eljárást és vádemelési javaslattal éltek az illetékes ügyészségen.

Bűnmegelőzési felhívás

Csaló „rokonok”!

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több olyan csalást követtek el, vagy kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!
  • Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!
  • Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak vagy megpróbálják Önöket vagy hozzátartozójukat a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!