2022. október 4., 20:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2022. október 5-én, szerdán reggel 7:30-kor kezdődik a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium szülői munkaközössége által szervezett, Élőlánccal az oktatásért! mottójú szolidaritási akció. A polgári engedetlenségi megmozdulást a szervezők a tanári sztrájkjogokat erősen korlátozó, és gyakorlatilag ellehetetlenítő kormányzati döntések miatt hirdették meg. Úgy érzik, gyermekeik tanárai kezében ez az egyetlen eszköz érdekeik érvényesítésére az oktatási rendszer megváltoztatására.

Az oktatás méltatlan és fenntarthatatlan helyzete miatt szervezett megmozduláshoz bárki csatlakozhat, ezzel is kifejezve egyetértését az országos figyelemfelhívó akciókkal tiltakozó pedagógusokhoz és szülőkhöz.

A közösségi médiában is nagy visszhangot váltott ki, hogy a tarthatatlan helyzet ellen polgári engedetlenségi akcióval tiltakozó budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait azonnali hatállyal elbocsátották. Az eltúlzott munkaadói reakció miatt országszerte szolidaritási akciók indultak, ilyen módon tiltakozva a tanárhiány és a gyermekek oktatási helyzetét ezzel is tovább rontó munkaadói intézkedések ellen.

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban október 5-én, szerdán reggel az iskola körül élőláncot alakítanak ki a meghirdetett országos tiltakozások részeként. A figyelemfelhívó akciókban eddig részt vett pedagógusok melletti támogatásuk jeléül bárki csatlakozhat a szülői szolidaritási akcióhoz.

A szervezők azoknak a szülőknek is lehetőséget szeretnének adni támogatásuk kifejezésére, akik nem tudnak részt venni az élőláncban. Ezért a szolidaritási akció előtt és közben is átveszik a munkába siető szülőktől nyomtatott üzeneteiket, és ezeket elhelyezik a bejárat előtt létesített üzenőfalon. Ezen kívül az iskola bejáratánál íróeszközt és papírt biztosítanak az üzenetek megírásához, illetve kedd estig e-mail-ben is várják az üzeneteket, amelyeket szerda reggelre kinyomtatnak, és szintén kihelyeznek az üzenőfalra.

(Borítóképünk illusztráció, 2021-ben készült. Fotó: Bellai László)