2022. november 18., 14:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

November 18-án reggel, a 11-es főút mentén alkotott élőlánccal fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokért és az oktatás színvonaláért tüntető szimpatizánsok. Az országos eseményhez csatlakozva a résztvevők felolvasták a 9 pontban megfogalmazott követeléseiket és ismertették az ügy melletti kiállást megerősítő esküjük szövegét, amelyet az esti órákban a Castrum Centernél bejelentések, beszédek kíséretében ismételnek meg. Szolidaritása jeléül a rendezvényen részt vett Fülöp Zsolt polgármester.

Az országos akcióhoz csatlakozó békés tüntetőket az arra közlekedő autósok dudálással, villogással, integetéssel biztatták. A demonstrálók a közúti forgalom zavarása nélkül vonultak át a Castrum Centertől a Római sánc utcai kereszteződéshez, ahol az összefogás szimbólumát ábrázoló és kifejező táblákat, valamint az oktatásból hiányzó pedagógusokat, tanárokat szimbolizáló kockás ingeket tartva alkottak élőláncot a 11-es út mentén.

A november 18-án, a Castrum Centernél elhangzott eskütétel:

Mi, szentendrei diákok, szülők és pedagógusok ezennel ünnepélyesen esküt teszünk, hogy szövetséget kötünk !
Szövetséget kötünk arra, hogy a közösen megfogalmazott, átfogó oktatási reformot követelő 9 pontból nem engedünk ! NEM ENGEDÜNK A 9-BŐL !
Szövetséget kötünk arra, hogy együtt kitartunk mindaddig, amíg a 9 pontunk maradéktalanul nem teljesül ! MINDENHOL OTT LESZÜNK !
Szövetséget kötünk arra, hogy jöjjön bármi, kitartunk egymás mellett és EGYMÁSÉRT !
VASSZILÁRD EGYSÉGET KOVÁCSOLUNK !
Mert az oktatás nemzeti ügy!
Mert pedagógus nélkül nincs jövő!
Mert a jövő a miénk!
Esküszünk!

A tiltakozás az esti órákban, 18:00 és 20:00 óra között folytatódik a Castrum Center nagyparkolójában, ahol forró teával várják a szimpatizánsokat. A helyi pedagógusok, diákok és szülők képviselőinek fontos bejelentésével, beszédekkel, közös énekléssel, zenével zárják a közösségi összefogást erősítő rendezvényt, amelyen a szervezők minimum kétszáz ember részvételére számítanak.

FRISSÍTÉS (2022. november 20.): Képes beszámoló a november 18., péntek esti eseményekről a város Facebook oldalán.

A pedagógusok, diákok és szülők közös, 9 pontban megfogalmazott követelése (PDSZ):

 

FOTÓ © Szentendre.hu/ Isza Ferenc